6 BENEFICII remarcabile ale CIMBRULUI

Cimbrul se numără printre cele mai populare plante aromatice pe care le folosim la gătit. Această mirodenie are însă o istorie lungă de utilizare în scop medicinal, ca agent vindecător și protector.

În epoca romană, era consumat intern pentru prevenirea otrăvirilor și adăugat la băi, pentru stoparea efectelor otrăvirii.

În perioada în care nu existau frigidere, reguli de siguranță alimentară sau antibiotice, uleiul de cimbru era folosit ca și conservant natural pentru carne și dezinfectant.

Timolul, cel mai activ compus din cimbru, este inclus în apele de gură comerciale, precum Listerine, datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice.

Pe lângă timol, cimbrul conține și alți compuși cu efecte antimicrobiene, precum carvacrol și diverse flavonoide cu proprietăți antioxidante – apigenină, naringenină, luteolină și timonină.

6 BENEFICII ALE CIMBRULUI

Cimbrul este un bun stimulent pentru imunitate. Are efecte benefice și asupra sistemului respirator, digestiv și nervos. Combate infecțiile respiratorii și genito-urinare. Un produs eficient în acest scop este Biomicin și Biomicin urinar, care conțin ulei esențial de cimbru.

1. Combate durerile în gât. Cimbrul conține carvacrol, un compus care combate durerile în gât cauzate de microorganisme. Un studiu recent, realizat la Universitatea Lodz din Polonia, a arătat că uleiul de cimbru are o activitate extrem de puternică împotriva a 120 de tulpini de bacterii izolate de la pacienți cu infecții ale cavității orale, ale tractului respirator și a celui genitourinar. Totodată este eficient și împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Data viitoare când aveți o durere în gât, beți o cană de ceai de cimbru, sau adăugați această mirodenie în supe.

2. Scade tensiunea arterială și colesterolul. Consumul de cimbru are efecte antihipertensive. Un studiu pe animale a arătat că reduce semnificativ rata inimii la persoanele cu hipertensiune arterială, scade colesterolul și trigliceridele. Adăugați mai mult cimbru la mâncărurile pe care le preparați.

3. Previne intoxicațiile alimentare. Pe lângă faptul că previne contaminarea alimentelor, cimbrul poate ajuta și la decontaminarea lor. Câteva studii publicate în Food Microbiology au arătat că uleiul esențial de cimbru decontaminează salata verde infectată cu Shigella, un patogen care cauzează diaree și poate distruge intestinul. Produsele spălate într-o soluție cu 1% ulei de cimbru poate reduce numărul de bacterii Shigella sub punctul de detecție. Puteți adăuga cimbru în salatele pe care le consumați, pentru mai multă protecție.

4. Crește buna dispoziție. Un studiu din 2013 a arătat că animalele au primit carvacrol timp de 7 zile la rând au avut niveluri mai mari de dopamină și serotonină în cortexul prefrontral și hipocampus. Dopamina și serotonina sunt 2 neurotransmițători care controlează starea de spirit. Carvacrolul influențează activitatea creierului prin modularea neurotransmițătorilor. Consumat regulat, în cantități mici, cimbrul poate îmbunătăți sentimentul de bine. Cimbrul conține timol, un compus cu efecte antidepresive și neuroprotectoare. Poate reduce simptomele depresive și oboseala. Se poate folosi uleiul esențial, la masaj, diluat în prealabil cu un ulei vegetal.

[products ids=”8641, 6916, 7584, 4447, 9627″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

5. Combate cancerul. Cimbru are proprietăți antitumorale și anticancerigene. Un studiu recent publicat în Anti-Cancer Drugs a arătat că substanța carvacrol din cimbru poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului de colon.

6. Răceală, infecții respiratorii. Cimbrul poate fi folosit în simptomele de răceală, infecții respiratorii, faringită, bronșită sau sinuzită. Se pot face inhalații pentru desfundarea nasului, cu ceai de cimbru sau ulei esențial de cimbru adăugat în apă fierbinte. Se poate folosi și la băi sau la aromaterapie.

Precauții și contraindicații

Atenție, produsele care conțin cimbru nu sunt recomandate pe perioada sarcinii și alăptării, nici copiilor mai mici de 7 ani.

Surse:
1. Fares, 10 probleme de sănătate care se pot trata cu ulei de cimbru: https://fares.ro/10-probleme-de-sanatate-care-se-pot-trata-cu-ulei-de-cimbru/
2. Dr. Axe, Top 6 Thyme Benefits (#1 & #6 Will Clear Your Throat): https://draxe.com/thyme/

1 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *