SIROPUL de RIDICHE – util în tuse, exces de mucus, probleme digestive și biliare

Ridichea neagră este folosită în medicina tradițională pentru diverse afecțiuni care vizează tractul gastrointestinal, bila și aparatul respirator:

• tulburări stomacale și intestinale
• probleme ale ductului biliar
• pietre la bilă
• inapetență
• dureri și umflături ale gurii și gâtului
• predispoziție la infecții
• inflamația tractului respirator
• mucus excesiv
• tuse, bronșită
• febră
• răceală

Ridichea neagră era cultivată în epoca medievală în grădinile mănăstirești atât ca legumă, cât și ca plantă medicinală.

Vindecătoarea Hildegard von Bingen spunea că ridichea neagră calmează tusea și ajută la eliminarea excesului de mucus (în combinație cu miere și vin), curăță creierul și reduce sucurile dăunătoare ale intestinelor și stimulează digestia.

Rădăcina stimulează sucurile digestive și fluxul biliar. Conține compuși care pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase. În plus, poate reduce nivelul de colesterol din sânge.

Consumată cu frecvență, contribuie la scăderea în greutate. Este bogată în vitamina C, un antioxidant important pentru funcția imună și construcția țesuturilor conjunctive. Substanțele pe care le conține au proprietăți purificatoare, antibacteriene și calmante.

Utilizările sale tradiționale au fost confirmate de studiile științifice, îndeosebi în privința tulburărilor digestive și a inflamațiilor tractului respirator superior.

MODURI DE UTILIZARE

Poate fi tăiată felii subțiri și consumată ca atare, sau dată pe răzătoare și adăugată în salate, alături de alte legume de iarnă.

Poate fi folosită la prepararea unei supe care poate ameliora simptomele de răceală.

Sau se poate consuma sub formă de suc proaspăt stors – câte 50-100 ml pe zi, pentru stimularea digestiei și tratarea problemelor gastrice. Sucul de ridiche neagră nu trebuie consumată zilnic mai mult de 4 săptămâni la rând. Uleiurile pe care le conține pot irita membranele stomacului.

SIROP DE RIDICHE NEAGRĂ – REȚETĂ

Un leac popular pentru tuse este siropul de ridiche. Se taie capacul și se scobește ridichea în centru. Se pune într-un bol sau pe o farfurie și se toarnă în mijloc miere sau zahăr brut. Se lasă câteva ore, sau peste noapte.

Siropul de ridiche se poate găsi și la magazinele naturiste, gata preparat. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare și antiseptice. Acționează benefic asupra tractului respirator, ajutând la fluidificarea secrețiilor bronșice. Este recomandat în tusea productivă, bronșită, răceală și gripă.

[products ids=”3550, 4455, 10484, 4499″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Copiii peste 12 ani și adulții pot lua câte 3-4 linguri pe zi. Copiii între 1-5 ani pot primi câte 2-3 lingurițe pe zi. Pentru copiii de 6-12 ani, doza este de 4-5 lingurițe pe zi. O cură poate dura 7-14 zile.

Siropul de ridiche neagră nu este recomandat peroanelor cu diabet. Este sigur pe perioada sarcinii și alăptării.

Surse:
1. Healthy Hildegard, Black Radish- not only as a soup for Colds: https://www.healthyhildegard.com/black-radish-soup/
2. WebMD, RADISH: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-502/radish

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *