SIROP de CURMALE – îndulcitor natural pentru deserturi (rețetă + beneficii)

Tot mai multe persoane au început să fie conștiente de pericolul care se ascunde în spatele unui consum regulat de zahăr alb. Organizațiile mondiale de sănătate l-au catalogat la fel de toxic și adictiv precum tutunul sau alcoolul.

Din acest motiv au început să se caute alternative la acest zahăr rafinat. Cei mai populari îndulcitori naturali sunt: stevia rebaudiana, xylitolul, mierea, Green sugar, siropul de arțar, siropul de agave și siropul de curmale.

SIROP DE CURMALE – REȚETĂ

Ingrediente

• 200 g de curmale
• 375 ml de apă

Preparare

În cazul în care curmalele au sâmburi, spălați-le, scoateți sâmburii, apoi puneți fructele la hidratat într-un bol cu apă (cât să le acopere). Dacă sunt uscate, lăsați-le la hidratat câteva ore (sau 30 de minute în apă caldă). Dacă sunt curmale moi (medjol), hidratați-le 20 de minute, apoi scurgeți-le de apă și puneți-le într-un blender sau robot de bucătărie. Adăugați 375 ml de apă și mixați la viteză mică pentru început.

Măriți apoi viteza și procesați câteva minute, până rezultă o compoziție omogenă.

Turnați siropul într-un borcan sau într-o sticlă de sticlă și păstrați-l în frigider. Trebuie să reziste circa 3 săptămâni.

Dacă doriți un sirop mai limpede, strecurați compoziția de mai sus printr-un tifon și puneți lichidul rămas după filtrare la fiert. Se amestecă în continuu, până capătă o consistență siropoasă, ca mierea. Nu-l lăsați prea mult pe foc.

Dacă doriți un îndulcitor mai cremos, puteți face pastă din curmale, folosind doar câteva linguri de apă la mixarea fructelor în blender.

O altă variantă de preparare a acestui sirop este să fierbeți fructele cu apă (cât să le acopere) timp de 30 de minute, apoi să le mixați în blender cu puțin suc de lămâie.

În siropul de curmale puteți adăuga scorțișoară, vanilie, suc de lămâie sau diferite tipuri de esențe. Este indicat să adăugați 1 linguriță de suc de lămâie, pentru a crește termenul de valabilitate al siropului.

CUM SE FOLOSEȘTE SIROPUL DE CURMALE

Siropul de curmale poate fi folosit în loc de zahăr pentru îndulcirea diferitelor băuturi (cafea, ceai) și deserturi. Poate fi adăugat în iaurt, în cereale, sau poate fi folosit ca sos/topping pentru înghețată, salate de fructe, clătite etc.

În deserturi, puteți folosi ¾ ceașcă de sirop de curmale în loc de 1 ceașcă de zahăr.

CURMALE – BENEFICII

Curmalele sunt fructe foarte dulci și o sursă importantă de energie. Carnea lor este săracă în grăsimi și proteine, dar bogată în zaharuri, în special în fructoză și glucoză.

Cercetătorii au identificat 10 minerale important în curmale, principalele fiind:

– seleniul
– cuprul
– potasiul
– magneziul

Consumul a 100 g de curmale poate acoperi peste 15% din doza zilnică recomandată de aceste minerale.

Principalele vitamine pe care le conțin sunt vitamina C și complexul B. Curmalele sunt bogate în fibre insolubile, antioxidanți. Dintre antioxidanți, cei mai importanți sunt: compușii fenolici, acidul cumaric, acidul ferulic, acidul sinapic, flavonoidele, carotenoidele și procianidinele. Un studiu a arătat că aceste fructe conțin glucozide de luteolină, quercetină și apigenină.

[products ids=”6490, 7498, 5584, 7696, 5186″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Pot ajuta la prevenirea bolilor prin activitatea lor antioxidantă, antiinflamatoare, antibacteriană, hepatoprotectoare și antitumorală.

Potrivit unui studiu din 2015, curmalele pot ajuta la scăderea riscului, întârzierea declanșării sau încetinirea progresiei bolii Alzheimer.

Surse:
1. Daskcaffee, Inlocuim zaharul cu sirop de curmale: https://www.daskaffee.ro/inlocuim-zaharul-cu-sirop-de-curmale/
2. Al-Farsi MA, Lee CY. Nutritional and functional properties of dates: a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18949591
3. Arshad H Rahmani, Salah M Aly, Habeeb Ali, Ali Y Babiker, Sauda Srikar, and Amjad A khan. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992385/
4. Selvaraju Subash, Musthafa Mohamed Essa, Nady Braidy, Kathyia Awlad-Thani, Ragini Vaishnav, Samir Al-Adawi, Abdullah Al-Asmi and Gilles J. Guillemin. Diet rich in date palm fruits improves memory, learning and reduces beta amyloid in transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484046/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *