Continut Show
Țesutul adipos visceral este mai activ din punct de vedere metabolic decât alte depozite de grăsime din corp, fiind de asemenea mai îndeaproape asociate cu bolile cauzate de obezitate, precum boli cardiovasculare și diabetul de tip 2.
Raportul crescut dintre circumferința taliei și a șoldului împreună cu obezitatea abdominală sunt asociate cu diabet zaharat non-insulino dependent, hipertensiune arterială și alte afecțiuni incluse în sindromul metabolic.
Totodată, grăsimea abdominală este asociată și cu un risc de malignitate, precum cancer de sân, cancer de prostată sau cancer colorectal.
Dintre factorii modificabili care au fost asociați cu depunerea de grăsime în zona abdominală, cei mai importanți sunt: obezitatea, fumatul, lipsa de mișcare fizică și abuzul de alcool.
Rezultatele obținute în studiile intervenționale arată că grăsimea abdominală poate fi redusă printr-o scădere a greutății corporale totale și prin renunțarea la consumul de tutun. Mișcarea fizică și dieta sunt pilonii principali ai unui program de slăbit.
În ceea ce privește dieta, este important ca persoanele care au obezitate abdominală să consume lactate cu un conținut cât mai mic de grăsime (0,1%), să aibă un program strict de mese, cu un număr redus de calorii, calculat de un nutriționist.
REȚETE DE SALATE UTILE ÎN CURELE DE SLĂBIRE
Salatele sunt fără îndoială de mare ajutor în efortul de a pierde în greutate. Rețetele pe care vi le prezentăm sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în nutrienți care combat grăsimea abdominală, precum fibre, zinc, crom, vitamina C, vitamine B și calciu.
1. SALATĂ DE ROȘII, CASTRAVEȚI ȘI CEAPĂ
• 2 castraveți
• 3 roșii
• 1 ceapă roșie
• 2-3 linguri de ulei de măsline
• sare, piper, oțet/suc de lămâie după gust
• verdeață: pătrunjel, mărar, busuioc, mentă
2. SALATĂ DE BROCCOLI CU MĂR ȘI MERIȘOARE
• ½ broccoli crud
• 2 mere
• 1 ceapă roșie
• 3-4 linguri de iaurt degresat
• 2 linguri de muștar
• 1 mână de merișoare
• 1 mână de semințe de floarea-soarelui
• puțină miere, după gust
• sare și condimente, după gust
3. SALATĂ VERDE CU SOMON AFUMAT
• 1 salată verde
• 140 g de somon afumat
• 2 roșii
• 4 ridichi roșii
• 1 morcov
• ½ castravete
• 1 linguriță de ghimbir ras
• ½ lămâie (suc)
• 1 lingură de ulei de rapiță
4. SALATĂ DE CASTRAVEȚI ȘI GHIMBIR
• 2 castraveți
• 2 linguri de oțet
• 1 lingură de sirop de agave/arțar (sau 1 linguriță de miere)
• câteva felii de ghimbir murat
• sare după gust
• opțional: frunze de mentă
5. SALATĂ DE SFECLĂ CU MORCOV ȘI GHIMBIR
• 1 sfeclă mică
• 2 morcovi
• 2 linguri de suc de măr
• 1 lingură de ulei de măsline
• ½ lingură de ghimbir ras
• sare după gust
Alte alimente sau suplimente alimentare care pot ajuta la scăderea în greutate și combaterea obezității sunt: turmericul, spirulina, ovăzul integral, ceaiul verde, capsulele cu afin, merișoarele și semințele de chimion.
[products ids=”5930, 0706, 4952, 3003, 7570, 11369″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
Surse:
1. FX Liu, SW Flatt, JF Nichols, B Pakiz, HS Barkai, DR Wing, DD Heath, and CL Rock. Factors Associated with Visceral Fat Loss in Response to a Multifaceted Weight Loss Intervention. Journal of Obesity and Weight Loss Therapy. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889055/
2. A Shuster, M Patlas, J H Pinthus, and M Mourtzakis. The clinical importance of visceral adiposity: a critical review of methods for visceral adipose tissue analysis. The British Journal of Radiology. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3473928/
3. Emery EM, Schmid TL, Kahn HS, Filozof PP. A review of the association between abdominal fat distribution, health outcome measures, and modifiable risk factors. American Journal of Health Promotion. 1993: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10148711
4. Björntorp P. Abdominal fat distribution and disease: an overview of epidemiological data. Annals of Medicine. 1992: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1575956Heal With Food, Salad Recipes That Help Reduce Abdomimal Fat: https://www.healwithfood.org/abdominalfat/recipes/salads.php