Continut Show
Excesul de grăsime care se depune la nivelul abdomenului este mult mai periculos decât grăsimea acumulată în alte zone ale corpului. Cunoscută și sub numele de „obezitate abdominală” sau „grăsime viscerală”, ea crește în mod deosebit riscul de boli cardiovasculare.
Potrivit statisticilor, tot mai mulți americani se confruntă cu o îngrășare în zona burții, care este mai periculoasă pentru inimă decât grăsimea depusă pe șolduri sau pe coapse. Probabil că nu doar în America a crescut numărul persoanelor cu acest profil în formă de „măr”.
Experții de la Școala de Medicină Harvard aduc în atenție faptul că măsurătorile au crescut în ultimii ani la ambele sexe.
Circumferința medie a taliei pentru bărbați este acum 102 cm., în creștere față de 99 cm. cât arăta ultima recenzie realizată pe perioada 1999-2000. Și la femei a crescut circumferința taliei, de la 92,2 cm. la 98 cm. Aceste rezultate arată că majoritatea americanilor au în prezent dimensiuni abdominale cu risc pentru sănătate
Osama Hamdy – director medical al Obesity Clinical Program de la Centrul de Diabet Joslin de la Harvard, spune că pe măsură de talia se extinde, crește și riscul de boli cardiovasculare.
Grăsimea viscerală este periculoasă deoarece ea se depune în jurul organelor-cheie din zona abdomenului, cuprinzând îndeosebi ficatul.
CUM SĂ NE MĂSURĂM CORECT TALIA
Pentru o măsurare justă a mijlocului, expirați și înfășurați un centimetru în jurul abdomenului gol, deasupra marginii superioare a osului coxal, care poate fi ușor simțit pe ambele părți. Nu sugeți stomacul și nu strângeți prea tare centimetrul.
În continuare, pentru a calcula raportul talie-șold, măsurați mai întâi șoldurile plasând centimetrul în jurul părții celei mai mari a feselor. Împărțiți apoi dimensiunea taliei la dimensiunea șoldurilor.
DIMENSIUNI CARE INDICĂ UN RISC CRESCUT
La femei: Circumferința taliei: 88,9 cm. sau mai mult / Raportul talie-șold: 0,9 sau mai mult
La bărbați: Circumferința taliei: 101,6 cm. sau mai mult / Raportul talie-șold: 1.0 sau mai mult
RISCURILE ASOCIATE CU GRĂSIMEA VISCERALĂ
Grăsimea viscerală se depozitează adânc în cavitatea abdominală, căptușind spațiul dintre organe. Când aceste celule de grăsime se descompun, ele inundă cu acizi grași și alte substanțe vena care transportă sângele din zona intestinală la ficat.
Această stare de lipo-toxicitate afectează pancreasul aflat în apropiere, diminuând capacitatea sa de a produce insulină – hormonul care transportă glucoza la celule corpului. Lipotoxicitatea promovează de asemenea rezistența la insulină, în care mușchii corpului și celulele ficatului nu răspund în mod adecvat la nivelurile normale de insulină. În consecință, cresc nivelurile zahărului din sânge și implicit riscul de diabet de tip 2.
O altă consecință este eliberarea de substanțe inflamatorii numite citochine – asociate cu dezvoltarea aterosclerozei, principala cauză a bolilor cardiovasculare.
În contrast, grăsimea care se colectează în șolduri și coapse, și dă corpului o formă de pară, pare mai puțin periculoasă. Ea este asociată cu riscuri mai mici de diabet și boli de inimă, comparativ cu cea care se depozitează la nivelul burții.
STRATEGII PENTRU REDUCEREA GRĂSIMII ABDOMINALE
Deși nu există o formulă magică prin care cineva poate scăpa de grăsimea abdominală, specialiștii susțin că o dietă săracă în carbohidrați poate fi utilă, mai ales pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Nu toți carbohidrații trebuie evitați, ci doar aceia simpli, rafinați, care stimulează corpul să stocheze grăsimea. Trebuie să ne ferim în general de 3 surse de carbohidrați nocivi:
– Zahărul și orice alimente care conține adaos de zahăr (biscuiți, prăjituri, înghețată, băuturi răcoritoare, sucuri conservate etc)
– Făina albă și alte produse din cereale rafinate (pâine, pizza, paste, covrigi etc)
– Amidonul și produsele care conțin amidon (cartofi albi, orez, porumb etc.)
Postul intermitent poate fi de asemenea folositor pentru îmbunătățirea răspunsului la insulină și reducerea grăsimii viscerale. De pildă, se pot consuma alimente doar între orele 8:00 dimineața și 14:00 după-amiază, după care nu se mai mănâncă nimic până în dimineața următoarei zile.
Suplimente care ajută la slăbit:
[products ids=”5930, 4952, 3003, 7570, 11369″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
Sau, cineva se poate abține de la mâncare cel puțin 14 ore după ultima masă a zilei. Dr. Hamdy sugerează că un astfel de program se poate ține 3 zile pe săptămână. Mișcarea fizică regulată este de asemenea importantă.
Sursă: Harvard Medical School, Why worry about your waistline? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/heart-health/why-worry-about-your-waistline