ALIMENTE care reduc APETITUL și porția de mâncare consumată

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Rata crescută a obezității la nivel mondial reprezintă un semnal de alarmă pentru medici, nutriționiști, cercetători și publicul larg deopotrivă, din cauza impactului negativ pe care îl are asupra sănătății.

Primim tot mai multe îndemnuri cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe o dietă cât mai naturală și săracă în calorii. Cu toate acestea, continuăm să mâncăm alimente care îngrașă și cresc riscul de boli.

Identificarea alimentelor care controlează apetitul și aportul de energie putea constitui o nouă strategie în lupta contra obezității. Acest lucru poate fi realizat prin consumul de alimente care încetinesc tranzitul intestinal și promovează sațietatea. Din această categorie fac parte îndeosebi alimentele care conțin carbohidrați complecși (nu rafinați).

ALIMENTE CARE SUPRIMĂ APETITUL

Așa cum există alimente care măresc pofta de mâncare, există și alimente care suprimă apetitul. Nutriționistul Lisa Drayer recomandă într-o emisiune pentru CNN câteva alimente care ne pot ajuta să mâncăm mai puțin.

Fulgii de ardei iute sunt un bun exemplu în acest sens. Ardeiul roșu conține un compus numit capsaicină, care nu reduce numai durerile, ci și foamea. Cercetările au arătat că acest condiment ne poate ajuta să consumăm mai puțin la următoarea masă. Putem folosi fulgi de ardei iute sau pulbere de Cayenne (piper roșu) pentru condimentarea diverselor preparate: pizza, paste, legume sotate, sosuri etc.

Un alt condiment care reduce pofta de mâncare, ușor de inclus în dietă, este chimionul. Acesta ajută la scăderea greutății corporale, a grăsimii corporale, a circumferinței taliei și a grăsimilor din sânge (colesterol și trigliceride).

Orzul este următoarea recomandare a nutriționistului CNN pentru suprimarea apetitului. Această cereală conține fibre alimentare care induc rapid sațietatea și o mențin pentru o perioadă mai lungă de timp. Orzul poate fi adăugat în supe și ciorbe, sau poate fi consumat la micul-dejun, sub formă de terci sau cereale cu fructe uscate.

Dacă vreți să mâncați mai puțin, consumați un aperitiv sănătos înainte de felul principal, precum o salată de verdețuri sau o supă de legume. Conținutul lor bogat în apă ne va ajuta să ne simțim plini și satisfăcuți.

Studiile au arătat că consumul de ceai verde sau cafea verde poate ajuta la scăderea în greutate, la fel și cicoarea.

Nu doar ce și cât mâncăm are importanță pentru scăderea în greutate, ci și cum mâncăm. Un studiu apărut în 2018 în Frontiers in Psychology a arătat că mestecarea îndelungată a alimentelor reduce apetitul subiectiv și atenția către alimente și poate preveni mâncatul impulsiv.

[products ids=”7570, 7052, 11103, 4962, 11292″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Peter J. Wilde, „Eating for Life: Designing Foods for Appetite Control”, articol publicat în Journal of Diabetes Science and Technology. 2009, Mar; 3(2): 366–370, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771510/
2. Lisa Drayer, „These foods curb your appetite”, Food as Fuel, CNN: https://edition.cnn.com/videos/health/2017/04/11/pkg-drayer-food-as-fuel-appetite-suppressants.cnn/video/playlists/food-as-fuel/
3. Akitsu Ikeda, Jun J. Miyamoto, Nobuo Usui, Masato Taira, and Keiji Moriyama, `Chewing Stimulation Reduces Appetite Ratings and Attentional Bias toward Visual Food Stimuli in Healthy-Weight Individuals”, articol publicat în Frontiers in Psychology. 2018; 9: 99, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5809478/
4. Sonia A. Tucci, „Phytochemicals in the Control of Human Appetite and Body Weight”, articol publicat în Pharmaceuticals (Basel). 2010 Mar; 3(3): 748–763, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033978/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *