Calciul este un component vital al oaselor și dinților, iar potrivit OMS, persoanele de peste 55 de ani ar trebui să ia supliment zilnic de calciu pentru a-şi menţine sănătatea oaselor.
În lipsa cantității necesare de calciu în corp, organismul îl ia din oase. Necesarul de 700 mg de calciu poate fi adus cu trei felii de brânză Cheddar și două pahare de lapte, de exemplu, arată specialiştii.
Trebuie evitat însă excesul de ceai, cafea, tărâțe și sare, care inhibă absorbția calciului sau îi grăbesc excreția.
Nutriţioniştii spune că, pe lângă lactate, şi sardinele sunt surse bune de calciu sau anumite alimente vegetale, precum o serie de ierburi proaspete şi condimente: pătrunjel, busuioc, praz sau năsturelul (creson).
În plus, şi varza conţine calciu în proporţii bune, la fel soia, năutul sau migdalele.
Fructul care are mai mult calciu decât laptele
Deși multă lume are impresia că laptele este elementul de rezistență când vine vorba de calciu, în realitate există multe alimente care conțin o cantitate mai mare din acest mineral. Printre acestea se numără parmezanul, tofu şi fructe precum smochinele.
Spre exemplu, 100 de grame de smochine uscate conțin 162 mg de calciu, iar 100 de mililitri de lapte au 125 mg de calciu.
Cum recunoaștem lipsa de calciu
La început, carența de calciu nu provoacă simptome. Pe măsură ce starea progresează, apar simptomele hipocalcemiei, printre care: confuzie sau pierderi de memorie, spasme musculare și crampe, amorțeală și furnicături în mâini, picioare și față, unghii fragile, uneori, apariția fracturilor.
Carența de calciu poate afecta toate părțile corpului, persoana observând că are unghii fragile, că părul crește mai lent sau că pielea pare mai subțire. Pe termen lung, aportul inadecvat de calciu determină osteopenie care, dacă nu este tratată, poate duce la osteoporoză. Riscul de fracturi osoase crește, de asemenea, în special la persoanele în vârstă,