Bronșita este o inflamație a căptușelii tuburilor bronșice care transportă aerul la și de la plămâni. Persoanele cu bronșită tușesc des, cu mucus gros, decolorat. Bronșita poate fi acută sau cronică.
Bronșita acută apare de multe ori în urma unei răceli sau a unei infecții respiratorii. Mai este cunoscută și sub numele de „răceală a pieptului”. Simptomele trec de obicei în 7-10 zile, fără să provoace daune pe termen lung.
BRONȘITA – SIMPTOME
– tuse
– producție de mucus (spută, care poate fi limpede, albă, galben-gri sau verde; rareori poate fi striată cu sânge)
– oboseală
– respirație scurtă
– febră ușoară sau frisoane
– disconfort în piept
Dacă aveți o bronșită acută, este posibil să experimentați simptome de răceală, precum dureri ușoare de cap sau dureri corporale. Aceste simptome se ameliorează de obicei într-o săptămână, tusea poate persista câteva săptămâni.
Episoadele repetate de bronșită pot fi semnul unei bronșite cronice, care necesită atenție medicală. Persoanele cu bronșita cronică au o tuse productivă, care durează cel puțin 3 luni, cu recidivare timp de cel puțin 2 ani consecutiv. Se manifestă ca o iritație constantă sau ca o inflamație a mucoasei bronhice, cauzată uneori de fumat.
Trebuie să mergeți la medic dacă aveți o tuse care durează mai mult de 2 săptămâni și împiedică somnul de noapte, dacă este însoșită de febră peste 38 de grade Celsius, dacă produce mucus decolorat sau sânge, sau dacă este asociată cu respirație șuierătoare și respirație scurtată.
BRONȘITA – TRATAMENT NATURIST
Tania Bejan, doctor în imunologie și epidemiologie, recomandă câteva remedii naturale pentru tratarea bronșitei.
• Ceai de lumânărică – lumânărica are efecte expectorante, antiinflamatoare și emoliente, fiind inclusă în siropuri pentru tuse; conține saponine, substanțe care fluidizează și elimină secrețiile cauzate de infecțiile bronhice; se beau câte 3 căni de ceai de lumânărică pe zi, pentru calmarea tusei; planta se lasă la infuzat 10 minute.
• Ulei esențial de eucalipt – are efecte anti-infecțioase, expectorante, bactericide, antivirale și antifungice; este extrem de eficient în tusea convulsivă, bronșite, infecții respiratorii, pleurezie, gripă, răceală și sinuzită; datorită antioxidanților conținuți, previn infecțiile și ajută la decongestionarea căilor respiratorii; ajută și la scăderea febrei; este indicat și în oboseală cronică, dureri de cap sau astenie.
• Ulei esențial de pin – conține compuși cu acțiune antibacteriană; este folosit în tuse, faringită, bronșită și alte afecțiuni respiratorii; este expectorant și decongestionant la nivelul sinusurilor.
• Lemn-dulce – preparatele care conțin această plantă sunt recomandate în infecții respiratorii, tuse, dureri în gât, bronșită; calmează iritația și durerea, fluidifică secrețiile traheo-bronșice și faringiene, ajutând și la eliminarea mucusului acumulat în piept.
Bibliografie:
1. Mayo Clinic, Bronchitis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566
2. Pronatura, Patru Soluţii Naturale care calmează Bronşita: http://www.pronaturastore.ro/blog/articole1/patru-solutii-naturale-care-calmeaza-bronsita
[products ids=”3763, 7879, 4523″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]