În ciuda dimensiunii lor extrem de mici, semințele de chia sunt foarte hrănitoare. Conțin cantități bune de grăsimi polinesaturate (Omega-3), fibre, proteine, calciu, fosfor, zinc, magneziu, cupru.
Nutriționiștii spun că sunt cea mai bogată sursă de Omega-3 din toate plantele. Totodată, sunt o proteină completă, datorită faptului că au toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care organismul nu-i poate fabrica.
Studiile au arătat că Omega-3 au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular: scad colesterolul, reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială, previn formarea cheagurilor de sânge, scad inflamațiile.
Fibrele solubile și mucilagiul pe care îl conțin ajută digestia, mențin senzația de sațietate și previn creșterile bruște ale zahărului din sânge după masă.
Din aceste semințe minuscule putem prepara o salată de icre vegană delicioasă.
ICRE DE CHIA CU MAIONEZĂ – REȚETĂ
Ingrediente
• 1 ceașcă de semințe de chia
• 2 cești de apă
• 1 ceapă mică
• 4-5 linguri de maioneză vegetală
Preparare
Puneți semințele de chia într-un bol și turnați peste ele apa. Amestecați și lăsați-le la înmuiat 15-20 de minute. În acest interval vor absorbi lichidul și se vor umfla, transformându-se într-o compoziție gelatinoasă.
Adăugați maioneza, ceapa tocată fin și sare, după gust. Amestecați pentru omogenizare și dați salata de icre în frigider. Lăsați-o să stea la rece câteva ore, pentru a-și dezvolta deplin aromele.
Dacă doriți să dați icrelor o culoare roz elegantă, adăugați 1 linguriță de suc de sfeclă roșie proaspăt stors.
Pentru o culoare gălbuie, adăugați un vârf de cuțit de turmeric sau 1 linguriță de muștar natural.
Maioneza vegetală poate fi făcută din lapte de soia, din orez, din cartof fiert, din cereale (mei, orz), din mazăre galbenă, din țelină sau conopidă.
Cumpără ingredientele pentru această rețetă de aici:
[products ids=”7500, 4805, 7334″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]
Pentru un gust apropiat de icrele de pește, puteți folosi ulei de semințe de in. O linguriță este suficientă pentru aromă. Uleiul de in este la rândul său bogat în acizi grași Omega-3.
Icrele de chia se pot servi pe pâine uscată/prăjită, pe frunze de andive sau salată verde. Decorați cu ardei gras/gogoșar, frunze de pătrunjel, roșii, castraveți.
Surse:
1. Alimentația Optimă, Icre De Chia Cu Maioneză Vegetală
2. Harvard Public School T.C. Chan, Chia Seeds: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/