ALUNELE de pădure îmbunătățesc MEMORIA și reduc ANXIETATEA

Consumul de alimente cu efecte neuroprotectoare este acum mai important ca oricând, din cauza procesului accelerat de îmbătrânire prematură constatat în rândul populației actuale.

Incidența bolilor neurodegenerative – precum Alzheimer – a crescut semnificativ în ultimii ani la nivel mondial. Oamenii de știință sunt interesați să descopere produse naturale care pot servi la dezvoltarea de medicamente eficiente pentru combaterea acestor tulburări.

Există o atenție specială acordată fructelor oleaginoase, precum nucile, migdalele și alunele de pădure. Acestea apar menționate în manuscrisele de medicină persiană tradițională ca agenți preventivi împotriva pierderilor de memorie și a atrofiei creierului. Afirmațiile savanților persieni se bazează pe observațiile lor clinice și pe o lungă istorie de practică și experiență.

Cercetătorii iranieni au realizat recent (2018) o recenzie pe mai multe studii în care au investigat conținutul de compuși bioactivi și mecanismul de acțiune al acestor tipuri de nuci, ca alimente medicinale asupra pacienților cu Alzheimer.

Rezultatele au arătat că nucile, migdalele și alunele de pădure furnizează macronutrienți, micronutrienți și compuși fitochimici care afectează pozitiv anumite căi implicate în patogeneza bolii Alzheimer.

Aceste fructe au demonstrat o activitate neuroprotectoare impresionantă. În special alunele de pădure au capacitatea de a anula procesul de atrofiere a creierului (atrofie cerebrală).

Alunele de pădure sunt bogate în fibre, proteine, minerale (mangan, cupru, fosfor, fier), vitamine (E, B, acid folic), fitosteroli, acid oleic și acizi grași esențiali Omega-3.

[products ids=”3407, 4793, 5122, 6638″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Concluzia cercetătorilor este că aceste nuci ar putea fi folosite atât pentru prevenirea bolii Alzheimer, cât și pentru controlul simptomelor.

Un grup de alți cercetători iranieni au realizat un studiu pe alunele de pădure și efectele lor asupra tulburărilor de memorie la șobolani. În medicina iraniană tradițională, alunele de pădure sunt recomandate persoanelor care suferă de un tip special de demență, cu simptome de Alzheimer.

Șobolanii au fost hrăniți cu alune de pădure timp de 1 săptămână (800 mg de alune/kg/zi). Rezultatele au arătat că alunele de pădure, administrate ca supliment alimentar, susțin o îmbătrânire sănătoasă și ar putea fi utile în tratamentul bolii Alzheimer.

Alunele de pădure au îmbunătățit memoria, au redus comportamentul anxios și au ameliorat inflamația de la nivel neuronal.

Surse:
1. Gorji N, Moeini R, Memariani Z. Almond, hazelnut and walnut, three nuts for neuroprotection in Alzheimer’s disease: A neuropharmacological review of their bioactive constituents. Pharmacological Research. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29208493
2. Bahaeddin Z, Yans A, Khodagholi F, Hajimehdipoor H, Sahranavard S. Hazelnut and neuroprotection: Improved memory and hindered anxiety in response to intra-hippocampal Aβ injection. Nutritional Neuroscience. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26808646

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *