AMARANT – o cereală bogată în PROTEINE, din care poți prepara „ICRE” vegetale

Pentru cei care nu au auzit de acest produs până acum, amarant-ul este o pseudo-cereală cu beneficii impresionante pentru sănătate.

Este folosită ca aliment încă din antichitate, însă abia de curând a fost redescoperită și promovată ca un super-aliment.

Amarant este numele unui grup de peste 60 de specii diferite de cereale, cultivate de mai bine de 8.000 de ani. Cercetătorii susțin că amarant-ul era unul din alimentele de bază din dieta civilizațiilor incașe, mayașe și aztece.

AMARANT – PROPRIETĂȚI

Nu este o cereală în adevăratul sens al cuvântului, dar împărtășește proprietăți similare, în sensul că are un set de nutrienți asemănător și este folosită aproape la fel. Totuși, nu conține gluten.

Este o sursă foarte bună de fibre, proteine și micronutrienți. 246 de grame de amarant gătit pot furniza:

– 9,4 g de proteine
– 105% din doza zilnică recomandată (DZR) de mangan
– 40% din DZR de magneziu
– 36% din DZR de fosfor
– 29% din DZR de fier
– 19% din DZR de seleniu
– 18% din DZR de cupru

Cantitatea mare de mangan face acest aliment important pentru funcția creierului și prevenirea unor afecțiuni neurologice. De asemenea, magneziul este implicat în circa 300 de reacții în corp, inclusiv sinteza ADN-ului și contracțiile musculare. Fosforul este un mineral valoros pentru oase, iar fierul susține producția de sânge a corpului.

Pe lângă acești nutrienți de bază, amarant-ul conține și compuși antioxidanți, care protejează organismul de daunele radicalilor liberi și de dezvoltarea bolilor cronice. Este bogat în acizi fenolici (acid galic, acid p-hidroxibenzoic, acid vanilic), care previn bolile de inimă și cancerul.

Un studiu pe șobolani a arătat că amarant-ul crește activitatea unor antioxidanți care protejează ficatul împotriva daunelor provocate de alcool.

Consumul de amarat ajută și la reducerea nivelului de inflamații cronice din corp, asociate cu numeroase afecțiuni cronice: boli autoimune, cancer, diabet, boli de inimă. Un studiu pe animale a arătat că acesta inhibă producția imunoglobulinei E, un tip de anticorp implicat în inflamația alergică.

Într-un studiu realizat pe hamsteri sugerează, amarant-ul a scăzut colesterolul total cu 15% și colesterolul LDL cu 22%. La păsări, adaosul de amarant la dietă a produs o scădere de 30% a colesterolului total și de 70% a colesterolului LDL.

Datorită faptului că este bogat în proteine și fibre, poate ajuta la scăderea în greutate. Un studiu a arătat că adaosul de proteine la micul-dejun reduce nivelul de grelină – hormonul care stimulează foamea. Alte cercetări sugerează că o dietă bogată în proteine reduce apetitul și aportul de calorii.

Totodată, fibrele din amarant se mișcă lent prin tractul gastrointestinal nedigerate, ajutând la promovarea unei senzații de sațietate.

AMARANT – PREPARARE

Amarant-ul are o aromă subtilă de nucă și este incorporată în numeroase rețete. Se poate fierbe (3 părți de amarant la 1 parte de apă) timp de 20 de minute, și se consumă ca un orez.

Foarte mulți o folosesc ca înlocuitor pentru paste, orez sau cuș-cuș. Se poate adăuga în supe, cereale, sau tocănițe, pentru mai mult volum. Unii o folosesc la prepararea icrelor vegane.

ICRE DE AMARANT – REȚETĂ

Ingrediente

• 1 ceașcă de amarant
• 2 cești de apă
• 4 linguri de ulei
• ½ lămâie
• 1 ceapă
• sare, după gust

Preparare

Puneți bobițele de amarat într-o sită deasă și spălați-le bine. Lăsați-le apoi la înmuiat în apă câteva ore, sau toată noaptea.

Puneți apa într-o cratiță, pe foc. Când începe să clocotească, adăugați amarant-ul înmuiat și scurs de apă. Fierbeți-l la foc redus 15 minute, sau până se îngroașă. Trebuie să amestecați continuu, pentru a nu se prinde de cratiță.

Se transferă într-un bol. După ce s-a răcit, se adaugă sarea, și treptat câte 1 lingură de ulei și una de zeamă de lămâie. Amestecați continuu, ca la maioneză. La final, incorporați ceapa tocată fin.

Eventual, puteți folosi maioneză vegetală în loc de ulei – va ieșit mult mai gustos.

Amarant – preț

O pungă de 500 de grame de amarant costă în jur de 12 lei.

Cumpără de aici:
[products ids=”4982, 7840, 5230, 7690″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Bibliografie:
1. Healthline, Amaranth: An Ancient Grain With Impressive Health Benefits: https://www.healthline.com/nutrition/amaranth-health-benefits
2. Lavinia Frăsinescu, Icre de amarant: https://laviniafrasinescu.com/icre-de-amarant/

[products ids=”7840, 4982, 5230″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *