AMEȚEALA la vârstnici – CAUZE posibile și remedii naturiste

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Amețeala nu este o afecțiune medicală specifică, ci mai curând un set de simptome frecvent întâlnite la vârstnici. Printre factorii care stau la baza amețelilor se numără probleme ale urechii, plămânilor, vezicii urinare, creierului, inimii, sistemului muscho-scheletal sau a glandei tiroide.

Însă în cele mai multe cazuri, tulburările de echilibru la persoanele de vârsta a treia sunt cauzate de probleme ale urechii interne.

Pentru medici, este greu de pus un diagnostic corect asupra tulburărilor de echilibru, întrucât există un număr mare de afecțiuni (ex. lipsa unui flux sanguin adecvat, o infecție a urechii, tulburări ale tensiunii arteriale) și anumite medicamente care pot contribui la această problemă.

AMEȚEALA LA VÂRSTNICI – CAUZE POSIBILE

Pentru o identificare cât mai corectă a cauzei amețelilor, doctorul poate recomanda consultul la un doctor otolaringolog (care se ocupă de afecțiuni ce vizează nasul, gâtul și urechile).

• Vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB). Amețeala pe care această afecțiune o produce este de scurtă durată, însă ea poate reveni. Pacientul are senzația de rotire a camerei în jurul lui când acesta se mișcă într-un anumit fel. Cauza nu este pe deplin cunoscută, însă acest vertij se declanșează atunci când depunerile mici de calciu din urechea internă se desprind, afectând mecanismul echilibrului.

• Labirintita. Este o inflamație a urechii interne care poate produce tulburări de echilibru și amețeală.

• Boala Meniere. Și aceasta este o tulburare a urechii interne, mai precis a lichidului din interiorul urechii care produce atacuri recidivante de vertij. Ele pot dura câteva minute sau ore și pot fi însoțite de sunete hohotitoare, țiuit sau zumzete/zbârnâieli.

• Neuronita vestibulară (sindromul vestibular periferic). Este o infecție a nervului vestibular, cauzată de regulă de un virus.

• Fistula perilimfatică. Lichidul din urechea internă se scurge în urechea medie. Poate să apară în urma unei leziuni sau sforțare a capului, însă în unele cazuri, cauza este necunoscută.

50% dintre pacienții cu boala vestibulară raportează că au avut parte de o căzătură în anul precedent, iar 25% au raportat mai mult decât o căzătură.

Simptomele de amețeală și tulburări de echilibru apar mai des la femei decât la bărbați. Din fericire, simptomele nu sunt de lungă durată. Doar 5% dintre pacienți raportează simptome continue. Cu toate acestea, un studiu a arătat că 35% din pacienți au simptome zilnic, 14% săptămânal și 51% lunar.

Dintre remediile naturiste și suplimentele care pot fi utile în amețeală – nu neapărat la vârstnici, se numără ginkgo biloba, ghimbirul, Coenzima Q10, uleiurile esențiale de mentă, lavandă și lămâie și oțetul de mere cu miere.

[products ids=”3833, 9176, 10063, 2970, 3053, 10085″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

  1. University News Daily, „Causes of Dizziness in Older Adults”, AGING & INDEPENDENCE: https://universityhealthnews.com/daily/aging-independence/causes-of-dizziness-in-older-adults/
  2. Lana Barhum, „What are the home remedies for vertigo?” Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320492.php
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *