AVOCADO îmbunătățește sănătatea COGNITIVĂ, MEMORIA și protejează VEDEREA

Toate fructele sunt sănătoase și bogate în nutrienți, însă avocado are ceva în plus, și anume grăsimi mononesaturate, benefice pentru inimă și creier.

Conține cantități bune de fibre, potasiu, magneziu, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K1, acid folic, vitamina B6, vitamina B5, luteină, zeaxantină, fitosteroli și acizi grași mononesaturate.

Uleiul de avocado este compus în proporție de 71% din acizi grași mononesaturați, 13% din acizi grași polinesaturați și 16% acizi grași saturați.

Opt studii preliminare au arătat că consumul de avocado susține sănătatea cardiovasculară. Alte cercetări sugerează că acest fruct ajută la controlul greutății corporale și sprijină îmbătrânirea sănătoasă a organismului.

O recenzie a arătat că avocado conține compuși antioxidanți unici, care suprimă generarea de radicali liberi – asociați cu îmbătrânirea prematură. Cercetătorii cred că ar putea avea și un efect neuroprotector și un rol preventiv sau terapeutic a mai multor boli neurodegenerative.

Un studiu publicat în jurnalul Nutrients în anul 2017 a arătat că avocado îmbunătățește sănătatea cognitivă. 40 de persoane sănătoase, cu vârsta medie de 63 de ani, au fost împărțite în 2 grupuri. Un grup a consumat câte 1 avocado pe zi, iar grupul de control a consumat câte 1 cartof sau 200 g de năut pe zi.

Rezultatele au arătat că participanții care au consumat avocado au avut o creștere de peste 25% a nivelului de luteină, îndeosebi din țesutul neural. Această creștere a fost asociată cu îmbunătățirea memoriei de lucru, a funcției și sănătății vizuale și a eficienței în abordarea unei probleme.

Luteina este carotenoidul asociat cel mai mult cu funcția cognitivă, datorită faptului că este preluat de țesutul cerebral. Totodată, acesta poate oferi protecție împotriva excesului de lumină albastră care afectează dăunează ochilor și vederii.

[products ids=”8547″ orderby=”date” columns=”1″ order=”desc”]
Surse:
1. Ameer K. Avocado as a Major Dietary Source of Antioxidants and Its Preventive Role in Neurodegenerative Diseases. Adv Neurobiol. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27651262
2. Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638933
3. Natural Medicine Journal, How Avocados Can Improve Cognitive Health: https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2018-04/how-avocados-can-improve-cognitive-health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *