BUSUIOCUL – o plantă benefică pentru sistemul RESPIRATOR, DIGESTIV și NERVOS

Busuiocul este renumit în întreaga lume atât ca mirodenie, cât și ca plantă medicinală. Este totodată folosit în numeroase ritualuri sacre. Din punct de vedere medicinal, este util în afecțiunile respiratorii, nervoase și gastro-intestinale.

BUSUIOCUL – PROPRIETĂȚI

Este bogat în ulei esențial și taninuri, iar semințele sale conțin cantități mari de mucilagii. În scop terapeutic se folosesc părțile aeriene, recoltate în momentul înfloririi.

Uleiul esențial de busuioc are numeroase proprietăți:

– antidepresive
– antispastice
– carminative
– digestive
– expectorante
– febrifuge
– galactogoge

INDICAȚII TERAPEUTICE

Ajută la prevenirea bolilor infecțioase. Totodată, are efecte BUSUIOCUL – beneficii, administrare. Poate fi folosit și extern, în caz de înțepături de insecte. Sub formă de aerosoli, este recomandat în tuse, bronșite, sinuzite și otalgii.

Ajută la întărirea imunității în timpul unui episod de gripă, răceală sau guturai, precum și în bolile infecțioase.

Are efecte bune împotriva depresiei, anxietății (teamă, frică) și insomniei. Este indicat în migrene, oboseală și tensiune nervoasă.

[products ids=”7879, 7582, 9150, 7022, 7194, 4801, 8589″ orderby=”date” columns=”7″ order=”desc”]

BUSUIOC – PREPARARE ȘI ADMINISTRARE

Busuiocul poate fi administrat în scop profilactic sau terapeutic sub formă de ceai. Se folosește 1 lingură de frunze și flori la 1 cană cu apă. Se administrează câte 1 cană, de 3 ori pe zi, după mesele principale.

Uleiul esențial (volatil) de busuioc poate fi folosit la inhalații, în afecțiunile sistemului respirator, sau la masaj și frecții, diluat cu ulei vegetal sau adăugat în unguente și creme de corp.

Nu consumați ulei esențial decât dacă scrie pe produs „pentru uz intern”. Se folosește în formă diluată – 10 picături de ulei de busuioc la 100 g de ulei comestibil. Se ia câte 1 linguriță din acest amestec după mesele principale ale zilei.

Precauții și contraindicații

Unele persoane pot avea alergie sau intoleranță la preparatele pe bază de busuioc, însă aceste cazuri sunt rare. Nu trebuie aplicat pe piele în cantități mari și nediluat, deoarece poate produce iritații.

La fel ca alte uleiuri esențial, este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Sursă: Ovidiu Bojor, Busuiocul, Ghidul plantelor aromatice și medicinale de la A la Z, Editura Fiat Lux, pp. 73-74

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *