Călin un adevărat bulgăre de zăpadă

Călin. Așa se numește această specie ornamentală cu o creștere rapidă. Denumirea ştiinţifică este viburnum. Este foarte apreciată datorită înflorescențelor globulare mari, de culoare albă. Perioada de înflorire este în lunile mai-iunie iar florile nu fac fructe. Toamna și frunzele sunt decorative datorită culorii roșcate pe care o capătă. Planta are o mare putere de adaptare, crescând în aproape orice fel de sol dacă este așezată la soare și dacă este udată cu moderație.

Sunt puţini pasionaţi de grădinărit care să nu ia în seamă acest arbust, mai ales pentru faptul că cere puţin şi oferă mult. E bine să ştii că arbustul se cultivă în pământ moderat fertil, umed, dar bine drenat, în plin soare sau într-o zonă umbrită parţial. Florile sale sunt fie sub formă de bulgăraşi (de unde şi denumirea mai puţin oficială de „bulgăre de zăpadă”), fie plate, ca la hortensie. Tufa de călin are formă rotunjită sau dreaptă, ajungând până la 1-2 metri înălţime, după câţiva ani de la plantare. Iată care sunt cele mai cunoscute variante de viburnum, din cele aproximativ 200 de specii de arbuşti originari din America, Asia şi Europa

Călinul crește în special în zona de câmpie, prin păduri, liziere, tufărișuri, dar poate fi văzut și în regiunile deluroase până sus, la munte. Când este tânăr, călinul are scoarța netedă, verde-cenușie. La maturitate, scoarța devine cenușie, poroasă și cu crăpături.

Pentru uz medicinal se folosește scoarța care se recoltează primăvara, înainte ca planta să înflorească, atunci când seva începe să circule mai intens. Din trei kg de coajă proaspătă se obține un kg de produs uscat. Coaja de călin se folosește în industria de medicamente, la prepararea unor extracte cu acțiune calmantă și hemostatică. Preparatele obținute din scoarța de călin sunt diuretice, astringente, antispastice, antiinflamatoare, hipotensive și sedative asupra sistemului nervos. Având proprietăți sedative, extractele de călin calmează crampele musculare și contribuie la destinderea întregului organism în condiții de stres ori emoții puternice. Ajută la întărirea inimii și previne infarctul. Datorită acțiunii astringente, reduce pierderile excesive de sânge la menstruație.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *