„CÂRNĂCIORI” din tofu, fără calorii

Tofu este unul din cei mai populari înlocuitori ai produselor animale în alimentația veganilor și vegetarienilor. Este extrem de versatil și poate fi incorporat în numeroase rețete de post. Are un gust neutru și de aceea se pretează la orice fel de mâncare, absorbind aromele cu care intră în contact în momentul preparării.

Tofu este un aliment vegetal natural, hrănitor și accesibil. Se obține prin coagularea laptelui de soia, astfel încât proteinele sale devin coagulate și presate sub forma unei mase care poate fi feliată.

TOFU SCADE RISCUL DE CANCER

Potrivit The World’s Healthiest foods, 113 g de tofu ne pot oferi următoarele doze de nutrienți:

– 77% calciu
– 58% mangan
– 48% cupru
– 36% seleniu
– 36% proteine
– 31% fosfor
– 28% Omega-3
– 17% fier
– 16% magneziu
– 16% zinc
– 15% vitamina B1

Deloc rău pentru un produs vegetal, am spune. Deși produsele pe bază de soia sunt în genere asociate cu un risc scăzut de cancer în anumite țări, o analiză comprehensivă pe 28 de studii efectuate pe adulți chinezi arată că aportul de tofu este mai eficient în prevenirea cancerului, mai cu seamă a cancerului stomacal.

Tofu fermentat oferă beneficii suplimentare, datorită micro-organismelor (ciuperci) benefice care se dezvoltă în timpul procesului de fermentare naturală.

CÂRNĂCIORI DIN TOFU – REȚETĂ

Ingrediente

• 300 g de tofu
• 1 ceapă
• 5 căței de usturoi
• 1 lingură de semințe de in măcinate
• 1 lingură de semințe de susan măcinate
• 1 lingură de semințe de floarea-soarelui măcinate
• 1 lingură de psyllium
• 2 linguri de pesmet
• 1 lingură de amestec de condimente (oregano, cimbru, busuioc, nucșoară, chimion, piper, boia)
• apă

Preparare

Tăiați tofu bucățele și zdrobiți-l într-un bol încăpător, cu o furculiță. Adăugați ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit, semințele măcinate, psyllium, pesmetul și condimentele.

Incorporați apoi treptat câtă puțină apă, pentru a înmuia compoziția și a obține o masă legată. Acoperiți vasul și lăsați pasta să stea 10 minute pentru ca pesmetul și psyllium să absoarbă tot lichidul și să dea compoziției o consistență spongioasă, fermă.

Înmuiați mâinile în apă și modelați compoziția sub formă de cârnăciori. Dați-i la final boia de ardei dulce sau prin alte condimente care vă plac.

Pentru a-i coace, puteți folosi un grill, pe aragaz, sau îi puteți coace în cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Carnaciori din tofu – reteta

Coaceți cârnăciorii circa 45 de minute, la foc moderat. Se lasă să se răcească de tot, apoi pot fi serviți. Vor deveni mai fermi după ce se răcesc.

Pot fi serviți cu diverse garnituri: piure, orez, salate, maioneze, sosuri, muștar.

Bibliografie:
1. The World’s Healthiest Foods, Tofu: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=111
2. Alimentația Optimă, Cârnăciori de Tofu: http://alimentatiaoptima.ro/carnaciori-de-tofu/
[products ids=”6594, 6062, 2937, 7662″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *