Ce beneficii are CAFEAUA VERDE

Cafeaua verde este comercializată astăzi ca o alternativă mult mai sănătoasă la cafeaua prăjită. Cele mai multe studii s-au axat pe efectele sale asupra greutății corporale.

Prin procesare, boabele de cafea își pierd o parte din antioxidanți. De aceea, cafeaua verde are o capacitate antioxidantă mult mai mare.

Antioxidanții sunt compuși care combat efectele distructive ale radicalilor liberi de oxigen. Aceștia produc daune la nivelul celulelor organismului și sunt asociați cu îmbătrânirea prematură și numeroase boli cronice, inclusiv cancerul.

Din acest motiv, se consideră că o creștere a aportului de antioxidanți prin dietă poate avea un impact favorabil asupra sănătății.

Cel mai nou studiu realizat pe cafeaua verde a fost realizat de cercetătorii iranieni în anul 2018. Aceștia au investigat efectele extractului de cafea verde asupra pacienților cu sindrom metabolic, analizând mai mulți factori implicați: controlul glicemic, tensiunea arterială, profilul lipidelor, rezistența la insulină și apetitul.

Participanții la studiu au fost împărțiți în mod aleatoriu în 2 grupuri. Un grup a primit 400 mg de extract decofeinizat de cafea verde, iar celălalt grup a primit un placebo. Durata examinării a fost de 8 săptămâni.

Ambele grupuri au primit recomandarea de a urma o dietă echilibrată din punct de vedere energetic. Comparativ cu grupul placebo, cei care au primit cafea verde au raportat următoarele îmbunătățiri:

– scăderea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice
– reducerea glucozei sangvine a jeun
– reducerea circumferinței taliei
– scăderea notabilă a apetitului

Mai mult decât atât, reducerea greutății corporale și a indicelui de masă corporală a fost aproape de 2 ori mai mare decât la grupul placebo. Nu au fost raportate diferențe în ceea ce privește profilul lipidelor între cele 2 grupuri.

[products ids=”11103, 11015, 6204, 7955″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

În concluzie, administrarea extractului de cafea verde a produs o ameliorare asupra unor componente ale sindromului metabolic, precum tensiunea arterială, rezistența la insulină și obezitatea abdominală.

Sursă:
Roshan H, Nikpayam O, Sedaghat M2, Sohrab G. Effects of green coffee extract supplementation on anthropometric indices, glycaemic control, blood pressure, lipid profile, insulin resistance and appetite in patients with the metabolic syndrome: a randomised clinical trial. Britirh Journal of Nutrition. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29307310

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *