Ce contraindicații are polenul?

Contraindicatii la polen:

Polenul este considerat un aliment complet, datorită conținutului echilibrat de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați, grăsimi, enzime și aminoacizi.

Deși nu există multe studii realizate pe polen sau recomandări din partea specialiștilor, publicul larg folosește acest produs apicol foarte des. De ce? Pentru că îl consideră foarte hrănitor, întineritor și energizant. Este asociat cu efecte bune în răceli, bronșită, congestia sinusurilor și rinită.

Contraindicatii la polen: Freepik – www.freepik.com

Datorită faptului că ajută la reglarea sistemului endocrin, poate fi util în tulburări menstruale și probleme ale prostatei.

Polenul este folosit în medicina chineză ca remediu pentru formarea sângelui, inhibarea cancerului și reducerea apetitului pentru dulciuri și alcool. Este administrat oral și ca diuretic și detoxifiant (mai ales în intoxicația cu alcool). Din păcate, nu există dovezi științifice care să susțină toate aceste beneficii.

Citește și: Polenul – sursă naturală de energie și armă împotriva oboselii fizice și mentale

Contraindicații la polen

Dacă este administrat în dozele adecvate, polenul nu cauzează probleme. O cură cu polen nu trebuie să depășească 30 de zile. Dacă este administrat pe durate mari de timp, pot să apară probleme precum:

– furnicături, amorțire
– durere în partea superioară a stomacului
– scăderea apetitului
– creștere rapidă în greutate
– slăbiciune musculară

Mergeți imediat la medic dacă acuzați aceste simptome.

Citește și: Cât și cum se administrează polenul 

Ar fi bine ca femeile însărcinate, precum și cele care alăptează, să nu consume polen. Există riscul ca acesta să declanșeze contracții uterine. Experții recomandă adulților să nu dea polen (sau alte suplimente alimentare/din plante) copiilor, fără îndrumarea unui medic sau a unui specialist.

Polenul ar putea interacționa cu anumite medicamente, precum warfarină, dar și cu unele vitamine sau produse din plante.

Alergia la polen – simptome

Polenul nu trebuie consumat de către persoanele cu alergie la polen, la alte produse apicole sau la înțepătura de albine. La persoanele cu astm sau alte tipuri de alergii, polenul poate cauza mâncărimi și umflături faciale, dureri în gât și dificultăți respiratorii.

Deși sunt rare, reacțiile alergice pot cauza următoarele simptome:

– mâncărimi
– amețeală
– dificultăți respiratorii
– umflarea feței, a limbii, a buzelor sau a gâtului

Persoanele cu boli de ficat sau tulburări hematologice ar trebui să evite consumul de polen.

Doza zilnică recomandată de polen

La persoanele peste 18 ani, se va începe cu o cantitate mică de 1/8 – ¼ linguriță de polen pe zi. Doza se poate crește treptat, până la 1-2 lingurițe, de 1-3 ori pe zi. Însă chiar și această recomandare este anecdotică și nu fondată științific.

Nu există încă o doză stabilită pentru categoria de vârstă sub 18 ani.

 

Surse bibliografice:

1. Catherine Ulbricht, Julie Conquer, Nicole Giese, Karta Purkh Singh Khalsa, Joshua Sklar, Wendy Weissner, Jen Woods, An Evidence-Based Systematic Review of Bee Pollen by the Natural Standard Research Collaboration Article· Literature Review (PDF Available) in Journal of Dietary Supplements 6(3):290-312 · January 2009 with 11,450 Reads. DOI: 10.1080/19390210903081381: https://www.researchgate.net/publication/221902159_An_Evidence-Based_Systematic_Review_of_Bee_Pollen_by_the_Natural_Standard_Research_Collaboration
2. Everyday Health, What Is Bee Pollen? Copyright 1996-2020 Cerner Multum, Inc: https://www.everydayhealth.com/drugs/bee-pollen
3. Heather Klug, Susan Paulsen, Bee Pollen, UC Denver.edu: http://www.ucdenver.edu/academics/colleges/pharmacy/currentstudents/OnCampusPharmDStudents/ExperientialProgram/Documents/nutr_monographs/Monograph-bee_pollen.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *