Continut Show
Un ceai pentru normalizarea glicemiei pe care îl poți încerca dacă suferi de prediabet, diabet sau hiperglicemie, este ceaiul Gliconorm.
Pe lângă dietă – care are o importanță majoră în gestionarea diabetului – se pot folosi plante medicinale cu impact asupra glucozei sangvine.
Ceai reglare glicemiei – Gliconorm prospect
Gliconorm este o rețetă creată de cei de la Steaua Divină. Conține un amestec de 5 plante, renumite pentru proprietățile lor antidiabetice:
• afin (frunze)
• brusture (rădăcină)
• cicoare (rădăcină)
• dud (frunze)
• teci de fasole
Datorită faptului că acționează asupra metabolismului glucidelor și stimulează secreția insulinei, acest ceai poate fi util în prevenirea și controlul diabetului.
Mai mult decât atât, plantele care compun acest ceai au efect antioxidant, prin care protejează împotriva complicațiilor asociate cu diabetul.
Afinul
Atât fructele, cât și frunzele de afin pot fi utile în tratamentul diabetului. Diabetes.co.uk citează un studiu realizat la „Menzies Institute for Medical Research” din Australia, care a arătat efectele benefice ale ceaiul de afin în diabetul de tip 2.
Autorii sugerează că această plantă ar putea diminua nevoia de injecții cu insulină. Alte studii clinice, efectuate în anii anteriori au demonstrat că ceaiul îmbunătățește aportul de glucoză în mușchi și reduce glucoza din sânge.
Afinele conțin cantități mari de antocianini – compuși antioxidanți care scad reduc rezistența la insulină, scad glicemia a jeun și colesterolul LDL.
Pe lângă afin, ceaiul folosit în acest studiu a conținut și frunze de mentă, zmeur și scorțișoară.
Cicoarea
Un studiu publicat în anul 2015 în „Journal of Traditional and Complementary Medicine” a arătat că rădăcina de cicoare ajută la controlul nivelului de zahăr și lipide din sânge. Totodată, susține digestia, microbiomul intestinal și protejează oasele.
Rezultatele studiului sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare ajută la scăderea glucozei și a insulinei din sânge atunci când sunt folosite ca înlocuitor pentru alte zaharuri. Cele mai importante fibre din această plantă sunt fructanii – compuși asemănători insulinei.
Brusturele
Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Iran au investigat efectele antidiabetice, hipolipidemice și hepatoprotectoare ale brusturelui. Testele au fost realizate pe șoareci cu diabet de tip 2 indus de nicotinamidă-streptozotocină. Autorii au folosit extract de rădăcină de diabet, în doze de 200 sau 300 mg/kg corp.
Rezultatele, publicate în anul 2017 în „Avicenna Journal of Phytomedicine”, ambele doze de brusture au scăzut nivelul de glucoză, trigliceride, colesterol LDL și fosfatază alcalină.
Dozele de 200 mg de extract de brusture/kg au crescut valoarea insulinei, iar dozele de 300 mg de extract de brusture/kg au crescut nivelul de leptină (un hormon care reglează apetitul și controlează greutatea corporală).
Frunzele de dud
Și efectele antidiabetice ale frunzelor de dud au fost confirmate științific. Un studiu apărut în jurnalul „Diabetes Care” a arătat că această plantă previne fluctuațiile glucozei, asociate cu un risc crescut de daune și complicații diabetice.
Ceaiul de frunze de dud este folosit în Asia pentru tratarea diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că acesta scade glucoza sangvină atât la animalele cu diabet, cât și la animalele fără diabet.
Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru diabet
Teci de fasole
Fasolea face parte din categoria super-alimentelor indicate în dieta diabeticilor. Conține fibre și compuși bioactivi care pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea diabetului de tip 2.
Harvard Health Publishing citează rezultatele unui studiu publicat în „Archives of Internal Medicine”, care au arătat că o porție de fasole sau linte pe zi, consumată în cadrul unei diete hipo-glicemice, scade nivelul de zahăr din sânge și previne riscul de boli arteriale coronariene la pacianeții cu diabet de tip 2.
Fasolea este o sursă excelentă de proteine. După 3 luni de dietă cu fasole, nivelul de hemoglobină glicozilată (A1c) a scăzut cu aproape 50%. Totodată, fasolea ajută și la scăderea concentrației de colesterol din sânge, datorită fibrelor.
Cum se prepară ceaiul pentru reglarea glicemiei
Ceaiul pentru normalizarea glicemiei se prepară prin macerare la rece. Mai exact, se folosesc 3-4 linguri de e plante la 1 litru de apă. Se lasă peste noapte (6-8 ore) la macerat, apoi se filtrează. Întreaga cantitate de ceai se bea pe parcursul zilei (3-4 căni), înainte de masă.
Se poate folosi și metoda de infuzare. Se pun 3-4 linguri de plante la infuzat 15 minute într-un litru de apă. Se administrează câte 3 căni de infuzie pe zi.
Amestecul de plante din ceaiul Gliconorm se poate consuma și sub formă de pulbere. Plantele se macină fin prin râșnița electrică și se ia câte 1 linguriță pe zi. Pulberea se ține sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu apă.
În toate cazurile, produsul se administrează pe nemâncate.
Ceai pentru diabet – contraindicații
Ceaiul Gliconorm este contraindicat persoanelor sub 14 ani și celor care au alergie la plantele din compoziția sa.
Atenție, ceaiul Gliconorm și oricare alt ceai din plante nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic. El poate fi folosit doar ca adjuvant.
Cumpără de aici ceai pentru reglarea glicemiei:
[products ids=”13362, 7046, 7004, 9178, 7696″ orderby=”date” columns=”5 order=”desc”]
Bibliografie:
1. Defeat Diabetes.org, Defeat Diabetes Foundation: https://defeatdiabetes.org/resources/healthful-eating/herbs-and-spices/chicory/
2. Mie Nishimuraa, Tatsuya Ohkawaraab, Toshiyuki Kanayamaa, Kazuya Kitagawac, Hiroyuki Nishimurad, Jun Nishihiraa, Effects of the extract from roasted chicory (Cichorium intybus L.) root containing inulin-type fructans on blood glucose, lipid metabolism, and fecal properties, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 5, Issue 3, July 2015, Pages 161-167: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411014000303
3. Akram Ahangarpour, Hamid Heidari, Ali Akbar Oroojan, Farhang Mirzavandi, Khalil Nasr Esfehani, and Zeinab Dehghan Mohammadi, Antidiabetic, hypolipidemic and hepatoprotective effects of Arctium lappa root’s hydro-alcoholic extract on nicotinamide-streptozotocin induced type 2 model of diabetes in male mice, Avicenna Journal of Phytomed. 2017 Mar-Apr; 7(2): 169–179. PMCID: PMC5355822, PMID: 28348972: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355822/
4. Diabetes.co.uk, NEWSBlueberry herbal tea could treat type 2 diabetes: https://www.diabetes.co.uk/news/2015/apr/blueberry-herbal-tea-could-treat-type-2-diabetes-94384618.html
5. Mitchell Mudra, Nacide Ercan-Fang, Litao Zhong, Julie Furne and Michael Levitt, Influence of Mulberry Leaf Extract on the Blood Glucose and Breath Hydrogen Response to Ingestion of 75 g Sucrose by Type 2 Diabetic and Control Subjects, Diabetes Care 2007 May; 30(5): 1272-1274. https://doi.org/10.2337/dc06-2120: https://care.diabetesjournals.org/content/30/5/1272
6. Harvard Health Publishing, Beans may help control blood sugar in people with diabetes, Harvard Health Letter: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/beans-may-help-control-blood-sugar-in-people-with-diabetes