Ceaiul de TRAISTA CIOBANULUI reduce MENSTRUAȚIILE abundente și toate tipurile de HEMORAGII

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Menstruațiile abundente se mai numesc, în termeni medicali „hipermenoree” sau „menoragie”. O femeie poate ști că suferă de hipermenoree atunci când este nevoită să schimbe produsele absorbante la fiecare 1-2 ore din cauza fluxului extrem de abundent, sau când elimină cheaguri de sânge mai mari de 2.5 cm.

MENSTRUAȚII ABUNDENTE – CAUZE POSIBILE

În 50% din cazuri, cauza menstruațiilor excesive nu este identificabilă. Există însă anumiți factori sau boli care pot crește fluxul menstrual peste limita normală:

fibrom – fibroamele sunt crescături non-canceroase care apar în interiorul sau în exteriorul uterului, și care provoacă de multe ori menstruații dureroase sau abundente;

endometrioza – țesutul care căptușește uterul (endometrul) se găsește în afara uterului, precum în ovare și tuburile uterine;

• adenomioza – endometrul devine incorporat în peretele uterului;

• boala inflamatoare pelviană – o infecție în tractul genital superior (uter, tuburi uterine, ovare), care cauzează dureri abdominale sau pelviene, sângerări între menstruații, secreții vaginale și febră;

• polipi endometriali – crescături non-canceroase în căptușeala uterului sau cervixului;

• cancer uterin – cel mai frecvent simptom este sângerarea anormală, în special după menopauză;

• sindromul ovarelor polichistice – afectează funcția ovariană, produce menstruații neregulate, sângerări puternice;

• Alte cauze posibile:
tulburări de coagulare a sângelui
– hipotiroidismul
– diabetul
– contraceptivele intrauterine
medicamente anticoagulante
– medicamente folosite în chimioterapie
– administrarea de ginseng, ginkgo biloba, soia.

TRAISTA CIOBANULUI – UTILĂ ÎN DIFERITE TIPURI DE HEMORAGII

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) face parte din familia Brassicaceae și este folosită în medicina populară europeană și asiatică de secole. Principalele sale utilizări sunt ca diuretic, în dizenterie, furunculoză, gonoree, tulburări menstruale și febră.

Asemenea altor plante din familia Brasicaceae, precum broccoli, traista ciobanului conține cantități mari de sulforafan, un compus care a demonstrat activități antioxidante, antiinflamatoare și chimiopreventive. Această plantă previne cancerul și inhibă creșterea tumorilor.

Traista ciobanului conține de asemenea vitamina A, acid ascorbic, acid linoleic, Omega-3, flavonoide, alcaloizi, glucozinolați și saponine.

Academicianul Ovidiu Bojor citează calitățile sale hemostatice remarcabile, datorate prezenței alcaloizilor, precum și acțiunea sa hipotensivă moderată. O recomandă în hipermenoree (menstruație abundentă) și hipertensiune arterială.

Terapeuta Maria Treben spune că ceaiul de traista-ciobanului are succes în toate tipurile de hemoragii, câte 2 căni pe zi:

– nazale
– stomacale
– renale
– uterine neregulate
– menstruații abundente (2 căni de ceai/zi, 10 zile înainte de ciclul menstrual)
– răni sângerânde
– hemoroizi sângeroși (clisme intestinale, băi de șezut, spălături cu infuzie caldă)

MODURI DE UTILIZARE

Traista ciobanului se poate consuma sub formă de infuzie, obținută din 1-2 lingurițe de plantă și 1 cană cu apă clocotită. Se pot administra 3 căni pe zi. Un alt mod de administrare este tinctura. Se iau câte 3 ml de tinctură pe zi, diluată cu apă, în mai multe reprize.

[products ids=”3563, 3867, 4282, 4264″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. National Health Service (NHS), „Heavy periods”: https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/
2. Woo Jin Choi, Seong Keun Kim, Hee Kuk Park, Uy Dong Sohn, and Wonyong Kim, „Anti-Inflammatory and Anti-Superbacterial Properties of Sulforaphane from Shepherd’s Purse”, articol publicat în Korean Journal of Physiology & Pharmacology. 2014 Feb; 18(1): 33–39, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951821/
3. Ovidiu Bojor, „Traista ciobanului”, Ghidul Plantelor Medicinale de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, pp. 224-225
4. Maria Treben, „Traista Ciobanului”, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 62

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *