Este cel mai băut ceai din întreaga lume. Popularitatea sa a crescut în ultimele decenii datorită rezultatelor uimitoare obținute în studii.
Efectele sale extraordinare asupra corpului se datorează în principal conținutului bogat în compuși antioxidanți.
BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAI VERDE
Beneficiile asociate cu consumul de ceai verde vizează sistemul cardiovascular, funcțiile cerebrale, greutatea corporală și multe alte sisteme din corp.
• Conține compuși bioactivi – 30% polifenoli (îndeosebi catechine) – care reduc inflamațiile, combat cancerul și îmbunătățesc starea generală de sănătate. Catechinele sunt antioxidanți naturali care previn formarea radicalilor liberi – molecule asociate cu daune grave asupra celulelor și dezvoltarea de boli cronice.
• Pe lângă faptul că mărește nivelul de energie și o menține constantă, ceaiul verde îmbunătățește funcția creierului și ne face mai inteligenți, datorită efectului stimulator asupra unor neurotransmițători importanți, precum dopamina și norepinefrina. Conține L-teanină, o substanță cu efecte anxiolitice (anti-anxietate).
• Studiile clinice pe oameni au arătat că ceaiul verde crește rata metabolică, intensifică procesele de ardere a grăsimilor și îmbunătățește performanța fizică, însă efectele pot varia de la o persoană la alta.
• Ceaiul verde scade riscul unor tipuri de cancer, datorită antioxidanților. Cu cât mai mare este consumul, cu atât mai mic riscul de cancer (mamar, colorectal și altele).
• Pe lângă faptul că îmbunătățește funcțiile cerebrale pe termen scurt, ceaiul verde are și efecte neuroprotectoare la o vârstă mai înaintată. Studiile pe animale și în eprubetă au arătat că substanțele numite catechine din ceaiul verde au efecte benefice asupra neuronilor și reduc riscul de Alzheimer sau Parkinson.
• Catechinele din ceaiul verde au efecte antimicrobiene, ajutând la distrugerea (bacterii orale precum streptococul mutans) și inhibarea virusurilor (virusul gripal), scăzând riscul de infecții și de carii.
• Consumul de ceai verde poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea nivelului de zahăr din sânge. O recenzie pe 7 studii, care au inclus 286.701 de participanți, a arătat că cei care au consumat cele mai mari cantități de ceai verde au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
• Ceaiul verde îmbunătățește principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare: colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele. Totodată, mărește capacitatea antioxidantă a sângelui, protejând astfel colesterolul de oxidare.
• Câteva studii au arătat că ceaiul verde reduce grăsimea corporală (în special în zona abdominală), greutatea corporală și circumferința taliei.
• Ceaiul verde crește longevitatea. Un studiu pe 40.540 de japonezi adulți a arătat că cei care au consumat cel mai mult ceai vede (5 căni pe zi sau mai mult) au avut cel mai mic risc de deces pe o perioadă de 11 ani, asociat cu bolile cardiovasculare, accident vascular cerebral și cancer.
CUM SE PREPARĂ CEAIUL VERDE
Pentru a nu avea un gust amar și neplăcut, ceaiul verde trebuie preparat cu apă caldă (70-80 de grade), nu clocotită. De asemenea, pentru a-și păstra proprietățile, trebuie lăsat la infuzat 1-4 minute, nu mai mult.
PRECAUȚII, CONTRAINDICAȚII ȘI INTERACȚIUNI
Ceaiul verde trebuie administrat în prima parte a zilei (nu mai târziu de ora 17:00), deoarece are efecte energizante și stimulente.
Este contraindicat în următoarele afecțiuni:
- hipertensiune arterială, aritmie cardiacă sau boli cardiovasculare grave
- probleme cu rinichii (insuficiență renală)
- probleme cu ficatul
- ulcer stomacal
Persoane care trebuie să ceară sfatul medicului:
- copiii sub 12 ani
- femeile însărcinate, femeile care alăptează
- persoanele sensibile la cafeină
- persoanele anemice
- persoanele cu diabet
- persoanele cu osteoporoză
- persoanele cu glaucom
Consumat pe termen lung, poate da palpitații, insomnie, iritabilitate sau amețeală.
Poate interacționa cu următoarele medicamente:
- adenozină (pentru aritmie cardiacă)
- antibiotice
- beta-lactamice
- benzodiazepine (diazepam, lorazepam, valium, xanax, tranchilzante etc)
- beta-blocante
- propranolol
- metoprolol
- anticoagulante, medicamente pentru subțierea sângelui (warfarină, inclusiv aspirină)
- chimioterapice (doxorubicin tamoxifen)
- clozapină
- litiu
- inhibitori de monoaminooxidază (pentru depresie sau boala Parkinson)
- contraceptive orale
- fenilpropanolamină (pentru tuse, răceală și slăbit)
_____________________________
Surse:
1. Healthline, 10 Proven Benefits of Green Tea: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
2. LaTaifas.ro, Cine nu are voie să bea CEAI VERDE (contraindicații și interacțiuni cu medicamente): https://lataifas.ro/ceaiuri-medicinale/80698/cine-nu-are-voie-sa-bea-ceai-verde-contraindicatii-si-interactiuni-cu-medicamente/