CEAIUL VERDE – beneficii demonstrate științific (mod corect de preparare și contraindicații)

Este cel mai băut ceai din întreaga lume. Popularitatea sa a crescut în ultimele decenii datorită rezultatelor uimitoare obținute în studii.

Efectele sale extraordinare asupra corpului se datorează în principal conținutului bogat în compuși antioxidanți.

Ceai verde – beneficii, preparare, contraindicatii

BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAI VERDE

Beneficiile asociate cu consumul de ceai verde vizează sistemul cardiovascular, funcțiile cerebrale, greutatea corporală și multe alte sisteme din corp.

• Conține compuși bioactivi – 30% polifenoli (îndeosebi catechine) – care reduc inflamațiile, combat cancerul și îmbunătățesc starea generală de sănătate. Catechinele sunt antioxidanți naturali care previn formarea radicalilor liberi – molecule asociate cu daune grave asupra celulelor și dezvoltarea de boli cronice.

• Pe lângă faptul că mărește nivelul de energie și o menține constantă, ceaiul verde îmbunătățește funcția creierului și ne face mai inteligenți, datorită efectului stimulator asupra unor neurotransmițători importanți, precum dopamina și norepinefrina. Conține L-teanină, o substanță cu efecte anxiolitice (anti-anxietate).

• Studiile clinice pe oameni au arătat că ceaiul verde crește rata metabolică, intensifică procesele de ardere a grăsimilor și îmbunătățește performanța fizică, însă efectele pot varia de la o persoană la alta.

• Ceaiul verde scade riscul unor tipuri de cancer, datorită antioxidanților. Cu cât mai mare este consumul, cu atât mai mic riscul de cancer (mamar, colorectal și altele).

• Pe lângă faptul că îmbunătățește funcțiile cerebrale pe termen scurt, ceaiul verde are și efecte neuroprotectoare la o vârstă mai înaintată. Studiile pe animale și în eprubetă au arătat că substanțele numite catechine din ceaiul verde au efecte benefice asupra neuronilor și reduc riscul de Alzheimer sau Parkinson.

• Catechinele din ceaiul verde au efecte antimicrobiene, ajutând la distrugerea (bacterii orale precum streptococul mutans) și inhibarea virusurilor (virusul gripal), scăzând riscul de infecții și de carii.

• Consumul de ceai verde poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea nivelului de zahăr din sânge. O recenzie pe 7 studii, care au inclus 286.701 de participanți, a arătat că cei care au consumat cele mai mari cantități de ceai verde au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

• Ceaiul verde îmbunătățește principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare: colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele. Totodată, mărește capacitatea antioxidantă a sângelui, protejând astfel colesterolul de oxidare.

• Câteva studii au arătat că ceaiul verde reduce grăsimea corporală (în special în zona abdominală), greutatea corporală și circumferința taliei.

• Ceaiul verde crește longevitatea. Un studiu pe 40.540 de japonezi adulți a arătat că cei care au consumat cel mai mult ceai vede (5 căni pe zi sau mai mult) au avut cel mai mic risc de deces pe o perioadă de 11 ani, asociat cu bolile cardiovasculare, accident vascular cerebral și cancer.

CUM SE PREPARĂ CEAIUL VERDE

Pentru a nu avea un gust amar și neplăcut, ceaiul verde trebuie preparat cu apă caldă (70-80 de grade), nu clocotită. De asemenea, pentru a-și păstra proprietățile, trebuie lăsat la infuzat 1-4 minute, nu mai mult.

PRECAUȚII, CONTRAINDICAȚII ȘI INTERACȚIUNI

Ceaiul verde trebuie administrat în prima parte a zilei (nu mai târziu de ora 17:00), deoarece are efecte energizante și stimulente.

Este contraindicat în următoarele afecțiuni:

  • hipertensiune arterială, aritmie cardiacă sau boli cardiovasculare grave
  • probleme cu rinichii (insuficiență renală)
  • probleme cu ficatul
  • ulcer stomacal

Persoane care trebuie să ceară sfatul medicului:

  • copiii sub 12 ani
  • femeile însărcinate, femeile care alăptează
  • persoanele sensibile la cafeină
  • persoanele anemice
  • persoanele cu diabet
  • persoanele cu osteoporoză
  • persoanele cu glaucom

Consumat pe termen lung, poate da palpitații, insomnie, iritabilitate sau amețeală.

Poate interacționa cu următoarele medicamente:

  • adenozină (pentru aritmie cardiacă)
  • antibiotice
  • beta-lactamice
  • benzodiazepine (diazepam, lorazepam, valium, xanax, tranchilzante etc)
  • beta-blocante
  • propranolol
  • metoprolol
  • anticoagulante, medicamente pentru subțierea sângelui (warfarină, inclusiv aspirină)
  • chimioterapice (doxorubicin tamoxifen)
  • clozapină
  • litiu
  • inhibitori de monoaminooxidază (pentru depresie sau boala Parkinson)
  • contraceptive orale
  • fenilpropanolamină (pentru tuse, răceală și slăbit)

_____________________________

Surse:
1. Healthline, 10 Proven Benefits of Green Tea: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
2. LaTaifas.ro, Cine nu are voie să bea CEAI VERDE (contraindicații și interacțiuni cu medicamente): https://lataifas.ro/ceaiuri-medicinale/80698/cine-nu-are-voie-sa-bea-ceai-verde-contraindicatii-si-interactiuni-cu-medicamente/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *