Continut Show
Dat fiind numărul tot mai mare de femei afectate de infecții urinare recidivante, câteva sfaturi despre cele mai bune ceaiuri pentru cistită, plante și alte remedii naturiste pot fi mai mult decât binevenite.
Ce este cistita? Pe cine afectează?
Cistita este o inflamație a vezicii urinare. De cele mai multe ori, este cauzată de o infectare a tractului urinar. Cea mai populară bacterie asociată cu cistita este E. coli.
Sunt și cazuri când infecția urinară se datorează altor patogeni, precum: Stafilococului auriu, Klebsiella, Enterococci și Proteus mirabilis.
După răceală și gripă, cistita este cea mai frecventă problemă de sănătate la femeile de vârstă reproductivă. Cistita poate să apară mai des și după menopauză.
La bărbați, riscul este mai mare după 50 de ani, când încep să apară probleme cu prostata (prostată mărită, prostatită). În cazul lor, boala este mai severă.
Cistita – simptome
Este foarte important să știi să recunoști simptomele, deoarece cu cât mai repede descoperi că ai cistită, cu atât mai repede poți acționa.
Iată care sunt semnele care indică o cistită:
• urină tulbure
• dureri ascuțite în timpul urinării
• senzație de arsură la urinare
• urinări mai dese decât de obicei
• nevoie urgentă de a urina, deși fluxul este slab
• disconfort în zona pelviană
• presiune pe abdomenul inferior
La copii, un simptom de infecție urinară este udarea în timpul zilei.
Există și simptome care trebuie să te alarmeze și să te trimită cât mai repede la doctor:
• sânge în urină
• febră
• vărsături
• dureri de spate (zona lombară)
Antibiotice pentru cistită
Infecțiile vezicii urinare sunt de cele mai multe ori cauzate de bacterii. Ele se tratează cu antibiotice. Cele mai utilizate sunt Bactrim, Ciprofloxacin și Macrodantin. Se pot lua 3, 5 sau 7 zile, în funcție de recomandarea medicului.
În cazul cistitei care recidivează, tratamentul poate dura mai mult. Dacă ai luat o infecție urinară din spital, trebuie să știi că aceasta se va trata mai greu. Bacteriile din spitale sunt mai puternice deoarece au dezvoltat rezistență la antibiotice.
Ceaiuri pentru cistită
Reține: în cistită, cu cât mai repede te tratezi, cu atât mai puțin severe for fi manifestările bolii. Dacă este o infecție ușoară, creșterea consumului de apă zilnic poate ajuta la eliminarea patogenilor și prevenirea agravării simptomelor. Ce ceaiuri poți folosi în cistită? Iată care sunt cele mai bune alegeri:
1. Ceai de pătrunjel pentru cistită
Multe persoane au descoperit că ceaiul de pătrunjel este un remediu util în afecțiunile urinare. Pe lângă faptul că are efect antiinflamator, poate reduce inclusiv durerea. Cum să îl folosești:
– Pune câteva lingurițe de frunze de pătrunjel verde la 1 cană cu clocotită.
– Lasă planta la infuzat 5 minute, apoi strecoară.
2. Ceai de cimbru pentru cistită
Cimbrul te poate ajuta în tratamentul infecțiilor vezicii urinare datorită calităților sale antibacteriene. Cum să îl folosești:
– Pune 1-2 crenguțe de cimbru proaspăt la infuzat într-o cană cu apă clocotită.
– După 5 minute, strecoară lichidul.
– Bea câte 3-5 căni de ceai de cimbru pe zi.
3. Ceai de frunze de afin pentru cistită
Ceaiul de afin nu este util numai în diabet, ci și în infecțiile urinare. El poate aduce urina la un pH normal în câteva zile. Dacă ai posibilitatea să culegi frunze de afin, fă acest lucru la momentul la care fructele sunt coapte.
• Pune 1 linguriță de frunze uscate de afin sau 3 lingurițe de frunze verzi de afin la infuzat într-o cană cu apă clocotită.
• Lasă la infuzat 15 minute, apoi strecoară.
• Bea câte ½ cană de ceai, de 3 ori pe zi. Ajută și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
4. Ceai din mai multe plante pentru cistită
Eficiența plantelor sporește atunci când sunt folosite împreună.
• 15 g de rădăcină de nalbă
• 10 g de cimbru
• 5 g de gălbenele
• 5 g de urzică
Amestecă plantele, luați 1 linguriță de amestec și pune-o la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Strecoară după 5-10 minute. Acest ceai pentru cistită se bea în cantități mari, de la 5 căni pe zi în sus.
Continuă să bei acest ceai încă 1-2 zile după ce ai observat că nu mai ai simptome.
Remedii naturiste pentru cistită
Dacă nu ai nici una din aceste plante sau ceaiuri în casă, poți încerca și alte remedii pentru cistită, precum:
• Oțet de mere. Ajută la alcalinizarea urinei și combaterea patogenilor dăunători. Amestecă 1 lingură de oțet de mere natural cu 500 ml de apă caldă. Bea acest amestec de 2 ori pe zi.
• Bicarbonat de sodiu. Are un efect similar oțetului de mere. Pune 1 linguriță de bicarbonat în 500 ml de apă și consumă acest remediu de 2 ori pe zi. Poți alterna soluția de bicarbonat cu soluția de oțet.
• Merișor. Frunzele de merișor conțin D-manoză, o substanță care împiedică atașarea bacteriei de pereții vezicii urinare. Se poate bea suc concentrat de merișor (evitați sucurile îndulcite) sau se pot lua capsule cu merișor. Conținutul lor de proantocianidine poate preveni reapariția infecțiilor. Cu toate acestea, merișorul nu are efect la toate persoanele.
Citește și: Merișorul și propolisul reduc frecvența infecțiilor urinare și nevoia de antibiotice
• Tinctură din mai multe plante. Amestecă 25 ml de tinctură de fructe de soc cu 20 ml de tinctură de echinaceea și 5 ml de tinctură de cimbru. Consumă 10 ml de amestec de tincturi, de 4 ori pe zi, până la cedarea simptomelor. Această tinctură de poate ajuta la întărirea imunității și implicit la prevenirea infecțiilor.
• Creme vaginale cu estrogen. Acest remediu este recomandat de dr. Andrew Weil femeilor post-menopauzale.
• Plante antibacteriene: cimbru, gălbenele, echinacea, strugurele ursului.
• Plante diuretice: coada-calului, mătase de porumb, frunze de nalbă, frunze de urzică, frunze de păpădie.
Ca sfaturi finale, dr. Weil recomandă:
– evitarea pantalonilor strânși pe corp
– purtarea de lenjerie intimă din bumbac
– folosirea unor detergenți blânzi cu pielea
– creșterea aportului de apă (sau alte lichide)
Cumpără de aici remedii pentru infecții urinare:
[products ids=”4272, 10590, 3746, 10336″ orderby=”date” columns=”4 order=”desc”]
Citește și: Infecția urinară – cauze, transmitere, tratament
Bibliografie:
1. Susan Eagles, Blueberry Leaf Tea for Diabetes and Cystitis, Richters.com: https://www.richters.com/show.cgi?page=QandA/Medicinal/20020201-1.html
2. Natasha Richardson, Cystitis | Herbs and Home Remedies, Forage Botanicals: https://www.foragebotanicals.co.uk/forage-botanicals/herbs-and-home-remedies-for-cystitis
3. Dr. Weil, Cystitis: https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/disease-disorders/cystitis/