Ficatul este unul din cele mai importante organe ale corpului, deoarece el are dificila sarcină de a procesa și filtra toate toxinele pe care noi le ingerăm.
Un ficat bolnav – din cauza consumului excesiv de alcool, prăjeli, dulciuri, grăsimi, carne, afumături, semipreparate și produse procesate – dă oboseală, slăbiciune și numeroase probleme de sănătate.
Primul pas spre refacerea ficatului este renunțarea la alimentele care îl suprasolicită. Trebuie să consumăm alimente cât mai naturale și ușoare, precum fructe, legume, verdețuri, sucuri naturale, produse apicole.
Mierea, polenul și păstura sunt deosebit de valoroase pentru tonifierea, regenerarea și detoxifierea ficatului. Și lăptișorul de matcă poate avea efecte benefice. Acestea trebuie consumate dimineața, pe nemâncate. Despre păstură se spune că ajută la vindecarea unor boli de ficat grave, precum hepatite sau chiar ciroză.
Un obicei bun este consumul unui pahar cu apă caldă și suc proaspăt de lămâie la trezire. Acest lichid ajută la curățarea ficatului. Se pot folosi și sucul de grepfrut, care stimulează procesele de ardere a grăsimilor. Atenție, dacă luați medicamente, nu consumați grepfrut, deoarece poate crește sau diminua efectul lor.
Dintre ceaiuri, cele mai bune pentru ficat sunt fără îndoială cele preparate din plante bogate în principii amare.
Anghinarea este o alegere bună, deoarece stimulează secreția bilei, are efecte detoxifiante și susține ficatul în metabolizarea colesterolului.
[products ids=”4292, 4432, 9121, 9517, 7949″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]
Ceaiul de sunătoare, ceaiul de armurariu – care are efecte protector la nivel hepatic și regenerator, ceaiul de păpădie, ceaiul de gălbenele și ceaiul de cicoare sunt de asemenea binevenite în regimul unei persoane care dorește să-și refacă ficatul.
Aceste plante se pot consuma și sub formă de capsule sau tinctură. Se fac cure de câte 1-2 luni. Un alt super-aliment benefic pentru ficat este turmericul.
Cu aceste modificări simple, ficatul își poate reface puterile pentru a funcția din nou optim, pe cont propriu. Capacitatea sa de auto-regenerare este foarte mare. Trebuie doar să-l susținem printr-o dietă naturală și sănătoasă.
Sursă: Fares, Ajută-ți ficatul să se refacă după sărbători! https://fares.ro/ajuta-ti-ficatul-sa-se-refaca-dupa-sarbatori/