Ceaiuri pentru Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie care infectează de regulă stomacul și cauzează ulcere gastrice. Perioada cu cel mai mare grad de risc este perioada copilăriei.

Infecția cu Helicobacter pylori poate fi prezentă la peste jumătate din populația lumii, însă cei mai mulți nu știu acest lucru din cauză că nu au nici un simptom.

Ceaiuri pentru Helicobacter pylori

HELICOBACTER PYLORI – SIMPTOME

În majoritatea cazurilor, infecția nu produce semne vizibile. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că unii se nasc cu o rezistență crescută la efectele dăunătoare ale acestei bacterii. Simptomele care pot să apară, sunt:

– durere sau senzație de arsură la nivelul abdomenului
– durere abdominală care se înrăutățește când stomacul este gol
– greață
– scăderea apetitului
– râgâieli frecvente
– balonare
– scădere în greutate neintențională

Trebuie consultat medicul de urgență dacă durerile stomacale sunt severe sau persistente, dacă apar dificultăți la înghițire, scaune sângeroase sau negre, vărsături cu sânge sau negre, precum zațul de cafea.

HELICOBACTER PYLORI – RĂSPÂNDIRE, CONTAMINARE 

Nu se cunoaște cu exactitate modul în care cineva devine infectat cu Helicobacter pylori. Bacteria se poate transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu salivă, vomă sau materii fecale. Ea se poate răspândi și prin alimente sau apă contaminată. Cei care locuiesc cu o persoană care are această infecție, are un risc mai mare de a o contacta.

CEAIURI PENTRU HELICOBACTER PYLORI

Infecțiile cu Helicobacter pylori sunt tratate de regulă cu antibiotice. Medicii prescriu de regulă Amoxicilină, Tetraciclină, Metronidazol sau Claritromicină, precum și medicamente antiacide. Unele persoane sunt însă rezistente la tratamentul convențional.

Un studiu din 2009, realizat pe animale de cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității din Massachussetts, a arătat că ceaiul verde inhibă creșterea bacteriei Helicobacter pylori în testele in vivo și in vitro.

Ceaiul verde conține compuși cu acțiune bacteriostatică și bactericidă. Consumul acestuia poate preveni inflamația mucoasei gastrice înainte de expunerea la infecție.

Ceaiul de lemn-dulce poate ajuta de asemenea la prevenirea ulcerelor stomacale. Potrivit unui studiu din 2009, rădăcina de lemn dulce nu ucide direct bacteria, însă împiedică lipirea acesteia de pereții celulari.

Alte plante, care în studii au demonstrat că pot inhiba infecția cu Helicobacter pylori, sunt:

• salvia
• turița-mare
• coada-șoricelului
• nalba de pădure
• rădăcina de ghimbir
• turmericul
• chimenul
• nucșoara
• mușețelul
• goldenseal
• rozmarinul
• passiflora
• extractul de usturoi
• extractul de capsaicină (din ardeiul iute)
• extractul de resveratrol (din vinul roșu)

Alte remedii utile în infecțiile cu Helicobacter pylori sunt:

– probioticele
– propolisul
– semințele de negrilică
– uleiul de măsline
– merișoarele
– fructele de pădure
– fructele de soc
– condimente în general

Bibliografie:
1. Mayo Clinic, Helicobacter pylori (H. pylori) infection: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171
2. Calin Stoicov, Reza Saffari, and JeanMarie Houghton. Green tea inhibits Helicobacter growth in vivo and in vitro. International Journal of Antimicrobial Agents. 2009 May; 33(5): 473–478: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694061/
3. University Health News Daily, H. Pylori Natural Treatment Protocol: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/4-step-h-pylori-natural-treatment-protocol/
4. Emad Mohamed Abdallah. Medicinal Plants with Antibacterial Properties Against Helicobacter pylori: A Brief Review. Journal of Nutraceuticals and Food Science: http://nutraceuticals.imedpub.com/medicinal-plants-with-antibacterial-properties-against-helicobacter-pylori-abrief-review.php?aid=17792
5. Healthline, Natural Treatment for H. pylori: What Works? https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment
6. Dr. Axe, H. pylori: What It Is + 9 Natural Treatments: https://draxe.com/h-pylori/

[products ids=”5399, 7758, 3689″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *