CIOCOLATĂ de post cu pudră de ROȘCOVE – bogată în MINERALE și ANTIOXIDANȚI

Ciocolată de casă cu pudră de roșcove pentru copii

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Această rețetă de ciocolată de casă este recomandată în mod deosebit copiilor, deoarece se prepară cu pudră de roșcove. Spre deosebire de pudra de cacao, roșcovele nu conțin cafeină și teobromină, și nu provoacă agitație celor mici.

PUDRA DE ROȘCOVE – UN ÎNLOCUITOR MAI BUN PENTRU CACAO 

Pudra de roșcove, comercializată și sub denumirea de „carob” conține multe minerale și proteine, datorită cărora crește nivelul energiei: calciu, magneziu, cupru, fier, mangan, zinc, fosfor.  Este de asemenea bogată în polifenoli, flavonoide, acizi fenolici, ciclitoli, taninuri și fibre. Acest grup de compuși bioacitvi au fost asociați cu prevenirea cancerului, diabetului, hiperlipidemiei și diareei.

Fructele de carob sub bogate în zaharuri naturale (fructoză, zaharoză și glucoză), de aceea pudra de roșcove este atât de dulce și ideală în rețetele pentru copii.

Uleiul de cocos nu poate fi înlocuit cu alt ulei în această rețetă, deoarece el are un rol important de solidificare a compoziție. La temperaturi mici (frigider) are proprietatea de a se întări, iar la temperaturi ridicate, de a se topi. Astfel, după ce stă în frigider, ciocolata va deveni fermă.

CIOCOLATĂ DE CASĂ CU PUDRĂ DE ROȘCOVE – REȚETĂ

Ingrediente

• 6 linguri de pudră de roșcove
• 6 linguri de făină de cocos
• 3 linguri de ulei de cocos
• miere sau stevia rebaudiana, după gust
• vanilie naturală

Preparare

Dacă uleiul de cocos este solid, încălziți-l puțin pe bain-marie pentru a se topi și a deveni complet lichid. Același lucru este valabil și pentru mierea de albine, dacă alegeți să o folosiți ca îndulcitor în această rețetă.

Puneți uleiul într-un bol. Adăugați pudra de roșcove și făina de cocos și amestecați până la omogenizare. Dacă pasta este sfărâmicioasă, mai puneți puțin ulei de cocos (sau miere). Trebuie să obțineți un aluat omogen.

Întindeți-l pe o folie de plastic dându-i forma unui dreptunghi sau a unui pătrat grosuț. Acoperiți cu altă folie alimentară și dați-l la frigider.

După câteva ore la rece se va întări. Tăiați ciocolata pătrățele. Se păstrează în frigider, deoarece uleiul de cocos are tendința de a se topi (curge) la temperaturi mai mari.

În compoziția acestei ciocolate puteți adăuga și unele ingrediente-surpriză, precum bucăți de nuci, alune, migdale, fistic sau fructe deshidratate – stafide, coacăze negre, goji etc.

Făina de cocos poate fi înlocuită în această rețetă cu o pudră proteică (de nuci sau semințe).

[products ids=”2939, 3070, 6650, 6638, 4755, 6472″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Vlasios Goulas, Evgenios Stylos, Maria V. Chatziathanasiadou, Thomas Mavromoustakos, and Andreas G. Tzakos, „Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space”, articol publicat în International Journal of Molecular Sciences. 2016 Nov; 17(11): 1875, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133875/
2. Eleni Papaefstathiou, Agapios Agapiou, Stelios Giannopoulos, and Rebecca Kokkinofta, „Nutritional characterization of carobs and traditional carob products”, articol publicat în Food and Science Nutrition. 2018 Nov; 6(8): 2151–2161, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261171/
3. Buchetul de Isop, „Pudra de roșcove – doza de energie plină de sănătate”: https://buchetuldeisop.wordpress.com/2019/03/12/pudra-de-roscove-doza-de-energie-plina-de-sanatate/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *