Crema de gălbenele – beneficii, utilizări și preparare

Crema de galbenele – beneficii, preparare

Crema de gălbenele este un vindecător impresionant al pielii și cu siguranță nu ar trebui să lipsească din farmacia verde a casei.

Gălbenele au atât utilizări externe, cât și interne. Sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra mucoaselor și a pielii.

Crema de galbenele – beneficii, preparare

Gălbenele – proprietăți

Florile de gălbenele au proprietăți antiinflamatoare remarcabile. Acestea inhibă procesele inflamatorii care afectează mucoasele cavității bucale și a gâtului.

Compresele și spălăturile cu infuzie de gălbenele accelerează vindecarea rănilor prin faptul că promovează formarea de țesut nou (faza de granulație).

Este un remediu eficient atât pentru rănile proaspete, cât și pentru rănile cronice, rănile care se vindecă greu, ulcerele ale picioarelor și inflamații dermice locale.

Gălbenelele sunt folosite în diferite tipuri de răni, vânătăi, fisuri și crăpături ale pielii, arsuri și leziuni.

Florile acestei plante sunt incorporate în numeroase creme, loțiuni, săpunuri, și alifii cosmetice sau medicinale, datorită capacității lor de a vindeca epiderma vătămată și de a îngriji pielea.

Uleiul de gălbenele este bun și pentru bebeluși, care au pielea foarte sensibilă.

Crema de gălbenele se bucură însă de mai multă popularitate. Este un remediu cu o tradiție lungă. Primele rețete erau preparate cu untură sau grăsime.

Crema de gălbenele – la ce o poți folosi

Spuneam mai sus că orice familie trebuie să aibă această cremă în casă. Este extrem de versatilă și se dovedește în multe cazuri un remediu de prim-ajutor foarte eficient.

Iată în ce probleme poate fi folosită crema de gălbenele:

– răni
– arsuri
– congestie venoasă
– varice (vene varicoase)
– escare
– inflamații ale pielii
– tăieturi
– julituri, zgârieturi
– vânătăi
– leziuni ale pielii
– piele fisurată sau crăpată
– ulcerele picioarelor
– insuficiența venoasă
– abcese
– răni cu puroi
– contuzii
– răni infectate
– răni provocate de accidente
– cicatrici după operație sau leziuni
– răni grave provocate de radioterapie
– leziuni ale pielii sânilor, gurii, ochilor
– erupții
– mâncărimi
– iritații cauzate de scutec
– piciorul atletului
– buze dureroase și inflamate
– picioare dureroase

Gălbenele grăbesc vindecarea rănilor mari și mici și reduce inflamația, fără să lase cicatrici în urmă. Au efecte antibacteriene împotriva stafilococilor și a streptococilor.

Datorită faptului că stimulează aprovizionarea pielii cu sânge, ajută la creșterea rezistenței împotriva iritanților chimici și a ridurilor.

Crema de gălbenele – preparare

Acestea sunt mai eficiente, deoarece untura permite substanțelor active din plante să pătrundă prin nivelurile pielii și să ajungă în zonele afectate. Astăzi, crema de gălbenele care se găsește la magazinele naturiste este preparată cu uleiuri vegetale și ceară.

Dacă aveți flori de gălbenele în casă, puteți prepara singuri alifia de gălbenele. Rețeta nu este deloc complicată.

Ingrediente

• 120 ml de ulei de gălbenele
• 1 ½ lingurițe de ceară
• 3-5 picături de ulei esențial de lavandă (opțional)

Cum se prepară crema de gălbenele

Uleiul de gălbenele se poate și el prepara în casă. Florile de gălbenele uscate se pun într-un borcan, pe trei sferturi și se acoperă cu ulei de măsline. Se închide bine și se lasă 2 săptămâni într-un loc însorit și călduros din casă.

Se strecoară uleiul printr-un tifon și se pune într-un borcan/bol sau alt într-un vas de sticlă termorezistent. Acesta se așează peste un ibric cu apă care clocotește. Se adaugă ceara tăiată bucățele mici sau rasă. Se amestecă des până se topește complet.

Se face un test: se pune o picătură de compoziție pe mână pentru a vedea dacă se întărește. Dacă este prea moale, mai puteți adăuga puțină ceară.

Adăugați și uleiul esențial, amestecați și turnați repede compoziția într-un borcan de sticlă. Lăsați-o să se răcească de tot, apoi puneți capacul.

Crema de gălbenele este una din cele mai bine tolerate alifii medicinale.

Dacă nu aveți posibilitatea să preparați crema de gălbenele în casă, o puteți cumpără de la magazinele naturiste. Iată câteva variante:

[products ids=”3793, 3733, 4324, 10391″ orderby=”date” columns=”4 order=”desc”]

Surse:

1. Barbara Theiss, Peter Theiss, The Family Herbal: A Guide to Natural Health Care for Yourself and Your Children, Healing Arts Press, Rochester, Vermont, 1993, pp. 223-228: https://books.google.ro/books?id=p1jB5Zj1vugC&pg=PA227&lpg=PA227&dq=calendula+ointment&source=bl&ots=QOH0IG8eGc&sig=ACfU3U3mdDEwn2Z5gJ6Jj1KfROuQbzMOng&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwi50I3UkZLnAhXSiIsKHWwRBaY4ChDoATAGegQICBAB#v=onepage&q=calendula%20ointment&f=false

2. La Taifas, Crema de gălbenele, o minune la casa omului: https://lataifas.ro/retete-naturiste/alifii-si-unguente/112397/crema-de-galbenele-o-minune-la-casa-omului-cum-sa-o-faci-tu-singur-video/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *