Cremă pentru arsuri – rețetă și recomandări

Crema pentru arsuri
Crema pentru arsuri

Este întotdeauna bine să ai în casă remedii de prim-ajutor, pentru situații de urgență. Crema pentru arsuri este unul din ele. Fie că te opărești accidental, fie că suferi o arsură minoră, trebuie să știi ce anume poți folosi și ce trebuie să eviți. Nu toate arsurile și opăririle sunt atât de grave încât să necesite o vizită sau o internare în spital.

Arsurile de gradul I și II pot fi tratate la domiciliu, prin remedii naturiste. Unele se află deja în dulapul cu medicamente, altele se găsesc la magazinele naturiste.

Crema pentru arsuri
Crema pentru arsuri: Jcomp – www.freepik.com

O cremă pentru arsuri poate calma durerea și atenua daunele provocate de arsură. Totodată, trebuie să aibă proprietăți antibiotice, astfel încât să reducă riscul de infectare a rănii.

Arsurile severe – cele incluse în categoria III și IV – nu pot și nu trebuie să fie tratate acasă. Persoana afectată trebuie să ajungă cât mai repede la medic.

Remedii naturiste pentru arsuri

Primul-ajutor în cazul arsurilor de gradul I sau II este apa rece. Lăsați să curgă un jet de apă rece peste arsură. Curăță apoi arsura cu un săpun antibacterian. Evitați să frecați pielea.

Dintre plantele cu cel mai bun efect asupra arsurilor se remarcă în mod special aloe vera. Studiile au arătat că aloe are efecte antiinflamatoare, analgezice, antifungice și antibacteriene.

Accelerează procesul de vindecare a rănilor, arsurilor și degerăturilor. Gelul de aloe îmbunătățește colagenului în procesul de vindecare a rănilor și acționează ca un agent hidratant în arsuri.

O altă plantă pe care o poți folosi în caz de arsuri este turmericul. Curcumina – substanța activă din turmeric – a fost folosită în medicina indiană la nivel extern pentru rănile cutanate, precum ulcere. Inhibă dezvoltarea patogenilor infecțioși și are totodată efecte anticancerigene.

Deși nu este o plantă medicinală, ci mai degrabă un aliment, mierea este extrem de valoroasă în tratamentul rănilor. Are proprietăți emoliente, imunomodulatoare, antioxidante, analgezice, antibacteriene și nutritive.

Poate fi folosită în tratamentul arsurilor și a rănilor cronice. Datorită conținutului de flavonoide și acizi fenolici, protejează celulele de daunele radicalilor liberi și atenuează răspunsul inflamator.

Studiile clinice umane au arătat că mierea de albine promovează procesul de formare a vaselor noi de sânge (angiogeneză). În testele pe șobolani cu arsuri, mierea a scurtat perioada de epitelizare și a mărit contracția rănilor.

Trebuie menționat de asemenea că mierea ajută la curățarea rănilor prin substanțele pe care le conține.

Uleiul de cătină stimulează regenerarea țesuturilor și reduce edemul. Și rodia poate fi utilă în arsuri și răni.

Cremă pentru arsuri – rețetă

Cei de la „The Herbal Academy” au o rețetă de cremă pentru arsuri din 4 plante pe care o poți încerca, dacă reușești să faci rost de toate ingredientele necesare.

Ingrediente

• 2 linguri de flori de gălbenele
• 2 linguri de frunze de pătlagină
• 2 linguri de flori de sănătoare
• 2 linguri de frunze de tătăneasă
• 1 cană de ulei de măsline
• 32 g de ceară
• opțional: 50 de picături de ulei esențial de lavandă

Cum se prepară crema pentru arsuri

Pune uleiul de măsline într-o cratiță, pe foc. Adaugă florile uscate. Pune vasul pe aragaz la foc mic și lasă plantele la fiert o oră, amestecând constant.

Strecoară apoi uleiul și stoarce bine plantele. Pune uleiul infuzat într-un bol de sticlă. Adaugă ceara de albine și topește-o la bain-marie la foc mic.

Adaugă uleiul esențial de lavandă. Amestecă pentru omogenizare și toarnă compoziția într-un borcan de sticlă sau într-o cutie metalică.

Gălbenelele sunt antibacteriene, antiinflamatoare și astringente. Cresc circulația sângelui și a oxigenului la nivelul rănilor și grăbesc vindecarea lor.

Pătlagina și tătăneasa conțin alantoină – o substanță antiinflamatoare care stimulează creșterea de noi celule de piele.

Sunătoarea combate bacteriile, inflamațiile și durerea. Vindecă mai repede rănile și previne formarea cicatricilor.

Cumpără de aici creme pentru arsuri:

[products ids=”4324, 3733, 8018″ orderby=”date” columns=”4 order=”desc”]

Remedii contraindicate în arsuri

Uleiurile pot capta fierbințeala în piele, împiedicând vindecarea. Evitați uleiul de măsline și uleiurile esențiale. Evitați untul, albușul de ou, gheața și pasta de dinți.

Surse:

1. Jenna Fletcher, Cynthia Cobb, What home remedies can treat my burn? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319768.php#nine-home-remedies-for-burns
2. Meagan Visser, HOW TO MAKE AND USE A SIMPLE HERBAL BURN SALVE, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/how-to-make-and-use-a-simple-herbal-burn-salve/
3. Serap Maden, Eemel Çalıkoğlu and Pertevniyal Bodamyalızade, Herbal Therapy for Burns and Burn Scars, Intech Open. DOI: 10.5772/intechopen.71665: https://www.intechopen.com/books/hot-topics-in-burn-injuries/herbal-therapy-for-burns-and-burn-scars

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *