Orice gospodină care se respectă ştie să facă o salată de vinete. Cel puţin o dată însă, a avut ghinionul să nimerească vinete amare sau iuţi şi nu ştie de ce.
Vinetele fac parte din familia Solanaceae şi sunt originare din India şi Birmania, unde se presupune că erau cunoscute încă din anii 800 înainte de Christos, apoi au pătruns în China, Orientul Mijlociu, zona meridionala. Ele au început să fie apreciate ca legume abia în secolul al XV-lea, când au căpătat o extindere rapidă în foarte multe zone ale globului.
La noi în ţară, vinetele sunt foarte apreciate în arta culinară, fiind bogate în săruri minerale şi hidraţi de carbon şi cu valoare energetică ridicată. Pentru a alege cele mai bune vinete, este bine să ştim câteva trucuri.
“Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase şi pufoase. Când sunt strânse ele trebuie să fie elastice. Mare atenţie şi la mărime: vinetele tari au seminţe mari, iar cele verzui sunt amare. Codiţa trebuie să fie cât mai verde şi fragedă. Vinetele se amăresc din cauza secetei sau dacă sunt prea bătrâne, adică au stat mult pe vrej. În acest caz codiţele vor avea o culoare maronie şi vor fi uscate. Este indicat să fie alese vinetele lunguieţe şi de culoare mai închisă pentru că sunt bine coapte şi au mai puţine seminţe negricioase”, ne-a explicat Petre Papp, agricultor.
Pentru a evita vinetele cu seminţe multe trebuie să ne uităm la capetele vinetelor, susţin agricultorii. Cele care au o urmă circulară şi nu foarte adâncă nu conţin atât de multe seminţe ca şi cele care au la capăt o urmă ovală şi mai adâncă.
Nu trebuie să cumpărăm vinetele care sunt lovite sau au coaja perforată. Acestea se pot strica foarte repede, dacă nu cumva au şi început să se strice.
După ce aţi cumpărat vinetele, este ideal să le şi pregătiţi. Sunt mult mai gustoase cât sunt proaspete. Puteţi totuşi să le ţineţi la rece câteva zile şi abia apoi să le gătiţi.