Candidoza este numele unei infecții cu Candida albicanis – o ciupercă prezentă în mod normal în microflora intestinală. 90% din populație este purtătoare de această ciupercă, fără însă ca ea să provoace vreun rău.
Devine periculoasă atunci când se înmulțește rapid și peste limită. Acest lucru se întâmplă de regulă după un tratament cu antibiotice – substanțe care distrug specii de bacterii bune din organism.
Totodată, această infecție poate fi declanșată și de alți factori, precum:
– stres
– boli intestinale grave
– afecțiuni endocrine
– hipoaciditate gastrică
– diabet zaharat
– SIDA
– sarcina
– tratament cu corticosteroizi
– tratament cu imunosupresoare
– iradierea unor zone din corp
– administrarea de anticoncepționale
– chimioterapia
Candida albicanis îmbolnăvește de obicei mucoasele. Astfel, poate fi vorba despre o candidoză a mucoasei bucale, vaginale sau stomacale.
Candidoza bucală sau orofaringiană este mai des întâlnită la persoanele anemice sau depresive, la copiii slabi și bătrâni, la fete în perioada pubertății, la femei pe perioada sarcinii sau menopauzei. Consumul excesiv de zahăr, alcool și făină albă favorizează de asemenea dezvoltarea candidozei.
Candidoza intestinală provoacă arsuri stomacale, indigestie, iritații și dureri abdominale, balonare și gaze, diaree/constipație, dureri de cap, depresie, oboseală la trezire.
CANDIDOZA – TRATAMENTE NATURISTE
Fitoterapia recomandă în tratamentul candidozelor plante medicinale și remedii cu efect calmant, antifungic și imunostimulator.
• infuzie de muguri de plop negru – se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană cu apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi sau se folosește la gargară; • infuzie de salvie – se folosesc 2 lingurițe de frunze uscate la 100 ml de apă clocotită; se lasă 20 de minute la infuzat, apoi se strecoară și se folosește la gargară, de 2 ori pe zi; • tinctură de echinaceea – se iau câte 15 picături de 3 ori pe zi, cu puțină apă; • tinctură de propolis 30% – se tamponează limba și se face gargară, de 3 ori pe zi; • ceai mixt – salvie, gălbenele, mentă, sânziene, trifoi roșu, coada-șoricelului și lavandă – se folosesc 2 lingurițe de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită; se folosește la gargară, de 3 ori pe zi, iar restul ceaiului se bea. • irigații vaginale cu infuzie de salvie, cimbru, mușețel și lavandă în candidoza vaginală. |
Persoanele care suferă de candidă trebuie să consume multe produse fermentate, bogate în bacterii bune (probiotice) care ajută la re-echilibrarea microflorei intestinale și la stoparea înmulțirii candidei: lapte bătut, iaurt, kefir – fără zahăr.

Sunt de asemenea recomandate alimentele bogate în caroten, minerale și antioxidanți – morcov, usturoi, sucuri de fructe și legume, frunze verzi.
Pentru o evoluție bună a bolii, este indicat să se renunțe la zahăr, cafea, cacao, cola și alte băuturi artificiale sau bogate în cofeină.
Sursă: Ziarul Lumina, Cum putem trata candidoza: http://ziarullumina.ro/cum-putem-trata-candidoza-120467.html
[products ids=”3876, 4331, 7004″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]