De ce este important să folosim DETERGENȚI naturali pentru RUFE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Grija pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri presupune o maximă atenție la ceea ce mâncăm, la ceea ce aplicăm pe piele, la ceea ce inhalăm și la ceea ce folosim pentru igiena personală și a casei.

Tot mai mulți copii dezvoltă reacții alergice la detergenții din comerț. Aceștia pot lăsa reziduuri chimice periculoase pe haine și pe piele.

Studiile sugerează că una din principalele cauze ale iritațiilor pielii este folosirea produselor de spălare a corpului și a soluțiilor de curățare a casei. Aceștia intră în contact direct cu pielea și sunt utilizați extrem de regulat.

DETERGENȚII AFECTEAZĂ PIELEA, SISTEMUL RESPIRATOR, FUNCȚIA ENDOCRINĂ

Compușii cei mai nocivi sunt surfactanții, care interacționează cu proteinele și lipidele din stratul exterior al pielii, trec de acest strat și pot afecta celulele vii din zonele mai profunde ale pielii, cauzând inflamații și reacții adverse. Pe eticheta detergenților apare această menține de a evita contactul direct cu piele.

Surfactanții înlătură uleiurile naturale din piele – necesare pentru protecția împotriva microbilor. Pot să apară astfel iritații sau agravarea unor afecțiuni cutanate deja existente.

Mâncărimea este prima reacție adversă în urma contactului cu un detergent. Persoanele mai sensibile pot avea reacții alergice chiar și după purtarea hainelor care au fost spălate cu detergenți bogați în surfactanți.

Expunerea regulată la acești compuși chimici poate afecta și sistemul respirator.

Mai mult, detergenții din comerț pot perturba funcția endocrină și afecta echilibrul hormonal. Aceștia conțin substanțe care acționează ca xenoestrogeni, sau estrogeni sintetici, care cresc activitatea asemănătoare estrogenului în corp. În consecință, pot să apară probleme de fertilitate la bărbați și risc de cancer mamar la femei. Dezechilibrele hormonale sunt de asemenea asociate cu boli de inimă, depresie și tulburări mentale.

Dincolo de efectele negative asupra propriului corp, detergenții afectează și mediul înconjurător. După ultima clătire, apa cu detergent din mașina de spălat ajunge în sol sau în sursele de apă, afectând viața plantelor, a animalelor terestre și a celor acvatice.

DETERGENȚI BIO, ECOLOGICI

Iată cât de important este să folosim detergenți bio, sau detergenți naturali pentru rufe, pentru vase și pentru curățenia casei.

Din fericire, avem numeroase alternative în acest sens. Pe piață se găsesc detergenți blânzi, lipsiți de toxicitate, parfumați cu uleiuri esențiale naturale.

[products ids=”7246, 7258, 6982, 7963, 7108 ” orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Seweryn A. „Interactions between surfactants and the skin – Theory and practice”, articol publicat în Jurnalul Advances in Colloid and Interface Science. 2018 Jun;256:242-255, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29685575
2. Dr. Edward Group, „Do You Know These 6 Facts About Laundry Detergent?” articol publicat pe Global Healing Center.com, preluat de pe site-ul: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/do-you-know-these-6-facts-about-laundry-detergent/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *