De ce este mai bine să bei apă minerală decât apă plată pe caniculă

În momentul în care simțim că ne este sete, organismul este deja deshidratat în proporție de 2%, explică nutriționista Lygia Alexandrescu: „La această valoare și în această stare de deshidratare de 2%, deja masa musculară suferă – fluxul sanguin, fluxul nervos nu mai funcționează la cote maxime din cauză că nu există suficientă apă, iar în apă se întâmplă toate procesele biochimice.”

Vi s-a întâmplat vreodată, vara, când este foarte cald, să beți apă plată și parcă să resimțiți în continuare senzația de sete? Vara, când este foarte cald, este recomandat să bem apa minerală acidulată natural. „În niciun caz nu intră în discuție sifonul, care este o apă îmbuteliată, îmbunătățită cu dioxid de carbon, care nu are niciun fel de proprietăți minerale”, subliniază Lygia Alexandrescu.

Dar de ce apă minerală și nu apă plată? „Atunci când transpirăm, transpirăm apă și săruri minerale. A ne hidrata în această poerioadă cu apă fără minerale înseamnă o folosire excesivă a sistemului renal – adică noi bem apă, însă nu se reține nicio cantitate din această și se elimină renal, folosindu-se în exces rinichii, pentru că ei trebuie să elimine această apă. În momentul în care consumăm o apă cu un reziduu sec, atunci o parte dintre minerale și o parte din apă sunt reținute în organism, iar celulele își păstrează ceea ce numim echilibru intracelular cu extracelular – homeostazia”, spune nutriționistul.

Cum alegem apa?

Dacă vorbim despre alegerea apei, „atunci citim eticheta. Există această noțiune de reziduu sec – cantitatea de minerale care există într-o apă îmbuteliată. Cu cât este mai mare, cu atât ne hidratăm mai bine. Însă și pentru acest reziduu sec există uneori contraindicația medicală de a consuma o apă cu reziduu sec foarte mare – În România, apele minerale au un reziduu sec de maximum 1.500 mg/litru de săruri”, explică Lygia Alexandrescu.

Când suntem sănătoși, când facem sport, când avem senzație de sete constant din cauză că transpirăm, nu din cauze medicale, atunci „trebuie să alegem această apă cu mult magneziu – să ne uităm pe etichetă să aibă magneziu, să aibă ion bicarbonat, să aibă potasiu și, bineînțeles, sodiu. Iar apele minerale românești au aceste caracteristici”.

Practic, noi transpirăm apă cu sare, și atunci trebuie să punem la loc tot apă cu sare, pentru a echilibra lucrurile.
Sursa https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26442670-este-mai-bine-bei-apa-minerala-decat-apa-plata-canicula-retentia-apa-acidulata-este-mit.htm
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *