De ce este supranumit muşeţelul „panaceu universal“. Cel mai cunoscut tratament pentru colicile copiilor are efecte miraculoase asupra organismului

Dintre plantele de ceai, am putea spune fără riscul prea mare de a greşi, că muşeţelul este un ”panaceu universal”.

Denumită în fel şi chip – muşeţel, romaniţă, mamoriţă, mărariul-câineli, morun sau romaşcă, muşeţelul creşte pe câmpuri cu sol argilos, luminişuri, în lanuri de cereale etc. Din păcate, îngrăşămintele chimice şi erbicidele l-au îndepărtat tot mai mult din zonele culivate.

Planta este cunoscută uşor după mirosul plăcut, aromat, iar ceaiul din această plantă poate fi folosit fără probleme pentru afecţiunile copiilor precum crampe sau dureri abdominale (colici). Este foarte util în tratarea balonărilor, a diareei, erupţiilor pe piele, durerilor de stomac sau tulburărilor mensturale, dar şi în cazul insomniilor, febră, dureri, dureri de dinţi.

Muşeţelul are efect sudorific, calmant, antispasmodic şi este cel mai cunoscut dezinfectant universal. Este de folos ca anitiinflmator, pentru inflamaţii de orice fel, în special al mocoaselor. Se foloseşte ca şi compresă sau spălătul spre exemplu în conjunctivite, ori alte inflamaţii ale ochilor, erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii, sau gargară, în afecţunile gâtului, ori ale dinţilor. Poate fi utilzat şi la spălarea rănilor.

Are rol calmant, de aceea seara, înainte de culcare, o cană de ceai de muşeţel ar putea avea un efect bun asupra calităţii somnului. Dar şi o pernă cu muşeţel uscat aplicată caldă, local, are efecte benefice.

În tratamentele cosmetice, muşeţelul nu poate să lipsască. Efectele de calmare asupra pielii au fost exploatate dintotdeauna, astfel că o baie a feţei în ceai de muşeţel va aduce un plus de luminozitate tenului, va împrospăta culoarea feţei.

În îngrijirea părului, muşeţelul are, de asemenea, un rol important. Clătirea părului cu o infuzie din această plantă, în special al părului blond, va asigura un luciu plăcut, asemenea unui balsam de păr.

Un unguent pe bază de muşeţel poate fi util în tratarea unor răni, iar vaporii de muşeţel inhalaţi reduc efectele guturaiului sau a sinuzitei.

Datorită uleurilor esenţiale pe care le conţine, muşeţelul ameliorează durerile de stomac şi simptomele sindromului de intestin iritabil, precum şi refluxul gastroesofagian, crampele specifice sindromului premenstrual, balonarea şi durerile de încheieturi. De asemenea, întăreşe imunitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *