De ce ne este FOAME tot timpul, chiar și după masă

Puțini dintre noi am auzit despre rezistența la leptină – o problemă tot mai des întâlnită, care afectează senzația de sațietate.

Leptina este un hormon produs de celulele adipoase (grase) din corp, care ne face să ne simțim sătui sau nu după ce mâncăm. Cauza pentru care ne simțim tot timpul flămânzi, chiar și după mese, ar putea fi rezistența la leptină.

REZISTENȚA LA LEPTINĂ ȘI SENZAȚIA CONSTANTĂ DE FOAME 

Corpul nostru secretă leptina atunci când am mâncat suficient, informând creierului că suntem sătui. Când acest hormon nu funcționează corect, există șansele să nu ne simțim sătui după ce mâncăm.

La persoanele supraponderale, excesul de grăsime creează un exces de leptină, și în consecință duce la apariția rezistenței la leptină. Din acest motiv, senzația de foame este aproape constantă și duce la supraalimentare.

Pe lângă faptul că mărește apetitul și aportul de mâncare, leptina încurajează stocarea unei cantități mai mari de grăsime. Astfel ne putem da seama de ce este atât de greu pentru unele persoane să scadă în greutate.

Leptina este un hormon important pentru pubertate și dezvoltare. Astfel se explică de ce fetele obeze sunt cu 80% mai predispuse la pubertate prematură.

DIETA CARE NE FACE MEREU FOAME

Un alt motiv pentru avem mereu senzația de foame, este că mâncăm prea multe produse bogate în zahăr și carbohidrați, precum produse de panificație, paste, orez, cartofi. Acestea cresc nivelul trigliceridelor și împiedică leptina să transmită creierului că suntem sătui.

Soluția este adoptarea unei diete care ne face sensibili la leptină, prin:

– renunțarea la consumul de băuturi carbogazoase și la produsele îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză-glucoză, care fac creierul rezistent la leptină
– evitarea produselor procesate
– reducerea consumului de carbohidrați rafinați
– consumul de grăsimi sănătoase (ulei de cocos, ulei de măsline, avocado, somon)

Suplimente care ajută la slăbit:
[products ids=”5930, 7028, 7955, 7570, 11369″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Sursă: Articol tradus din: University Health News Daily, Why Am I Always Hungry, Even After I Eat? https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/why-am-i-always-hungry-even-after-i-eat/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *