De ce ne simțim mereu OBOSIȚI – 10 cauze posibile

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Foarte multe persoane suferă de sindromul oboselii cronice. Din păcate, medicii nu pot diagnostica în mod corect această tulburare. Simptomele nu sunt specifice, iar cauza nu poate fi pe deplin identificată.

Sindromul oboselii cronice (SOC) este caracterizat printr-o senzație de oboseală intensă, fără o cauză cunoscută. Oboseala este atât de debilitantă încât afectează capacitatea de funcționare a persoanei în cauză.

Oboseala cronică se poate prelungi mai mult de 1 sau chiar 6 luni, fiind așadar diferită de oboseala care apare după o activitate fizică sau intelectuală. Specialiștii spun că este important să facem diferența între oboseală, astenie și slăbiciune.

Astenia se simte ca o lipsă de putere sau ca incapacitatea de a desfășura sarcinile zilnice, fiind mai intensă la sfârșitul zilei. Astenia se ameliorează după o perioadă de somn. Slăbiciunea înseamnă o scădere/pierdere a rezistenței musculare și este un simptom-cheie a bolilor musculare.

OBOSEALA CRONICĂ – SIMPTOME

Sindromul oboselii cronice produce mai multe simptome, pe lângă oboseală și lipsa de energie: artralgie (dureri de articulații), dureri de cap, durere musculară, anxietate, simptome depresive, tulburări cognitive, ceață pe creier, amețeală, probleme de somn, intoleranță la efort fizic.

Potrivit Global Healing Center, unele persoane pot deveni sensibile la lumină, la sunete sau la anumiți compuși chimici, sau pot experimenta simptome asemănătoare gripei (dureri în gât frecvente, transpirații nocturne, frisoane, colon iritabil, ganglioni limfatici sensibili).

10 CAUZE ALE OBOSELII CRONICE

• nu dormiți 7-9 ore pe noapte
• sunteți prea stresat
• suferiți de depresie sau anxietate
• aveți o dietă săracă în nutrienți
• beți prea puțină apă
• consumați prea mult alcool
• aveți o viață sedentară
• aveți probleme cu tiroida
• suferiți de apnee de somn

Persoanele care nu dorm cel puțin 7 ore pe noapte sunt la risc nu doar de oboseală, ci și de boli cardiace, depresie, hipertensiune arterială, dureri, obezitate, accidente. Nici prea mult somn nu este bun. Nu depășiți 9 ore de somn, deoarece vă veți simți somnoroși în timpul zilei.

Dieta este extrem de importantă în controlul oboselii cronice. Evitați produsele bogate în calorii, dulciurile, prăjelile și produsele procesate și alegeți alimente energizante, hrănitoare, precum legume, fructe, verdețuri, nuci și semințe.

Întrucât apa alcătuiește circa 55-75% din greutatea corpului, este esențial să fim bine hidratați pentru a fi sănătoși și energici. Chiar și o ușoară deshidratare poate produce stări de oboseală, mânie sau confuzie. Abuzul de cafea și alcool pot contribui de asemenea la aceste stări negative.

Persoanele active au mai multă energie în timpul zilei. Femeile care practică un stil de viață sedentar se simt mai obosite decât cele active.

Oboseala cronică se datorează în multe cazuri unei afecțiuni tiroidiene. Glanda tiroidă reglează hormoni care țin de metabolism, greutatea corporală, dispoziție. Hipotiroidismul poate cauza oboseală constantă și somnolență. Suplimentele cu seleniu pot fi utile, dacă sunt prescrise de medic.

Și persoanele care suferă de apnee de somn se simt tot timpul epuizate, din cauză că nu reușesc să aibă un somn profund în timpul nopții.

Oboseala cronică poate fi provocată de anemie, de o infecție sau de o problemă a urechii interne.

Suplimente care ajută la creșterea energiei:

vitamina B12
Ginseng
Coenzima Q10
Ashwagandha

[products ids=”3042, 11332, 3377, 4527, 10082″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. Alfredo Avellaneda Fernández, Álvaro Pérez Martín, Maravillas Izquierdo Martínez, Mar Arruti Bustillo, Francisco Javier Barbado Hernández, Javier de la Cruz Labrado, Rafael Díaz-Delgado Peñas, Eduardo Gutiérrez Rivas, Cecilia Palacín Delgado, Javier Rivera Redondo, and José Ramón Ramón Giménez, „Chronic fatigue syndrome: aetiology, diagnosis and treatment”, articol publicat în Jurnalul BMC Psychiatry. 2009; 9(Suppl 1): S1, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2766938/
2. Dr. Edward Group, „Why Am I Always Tired? Simple Tips to Stay Alert”, articol publicat pe Global healing Center.com: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/why-am-i-always-tired/
3. Dr. Edward Group, „Chronic Fatigue Syndrome: Natural Remedies That Work”, articol publicat pe Global healing Center.com: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/chronic-fatigue-syndrome/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *