Această rețetă de drob de post este inspirată din rețetele doctorului Doru Laza – un bine-cunoscut autor de tratammente naturiste și rețete vegetariene pentru oameni bolnavi și sănătoși.
DROB DE POST CU HRIȘCĂ ȘI TOFU – REȚETĂ
Din ingredientele date rezultă un drob mic, de 4 porții. Puteți face această rețetă de test, și dacă vă place, data viitoare dublați/triplați cantitățile pentru un drob mai mare.
Ingrediente
• 1 cană de tofu tăiat cubulețe
• ½ cană de hrișcă fiartă
• ½ cană de miez de floarea-soarelui măcinate (sau nucă măcinată)
• 1 ceapă medie
• 1 lingură de morcov ras pe răzătoarea mică
• ½ lingură de țelină rasă pe răzătoarea mică
• 2-3 căței de usturoi
• ½ cană de lapte de soia (alt lapte vegetal sau apă)
• ½ legătură de pătrunjel verde
• 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
• 1 lingură de semințe de in măcinate
• ½ linguriță de turmeric
Ingrediente decor:
• boia dulce, sare, piper
• 2 linguri de ulei de măsline
Preparare
Pregătiți toate ingredientele pe masă. Curățați legumele, dați-le pe răzătoare sau tocați-le, după caz. Fierbeți hrișca după instrucțiunile de pe pachet.
Într-un bol mare, puneți hrișca fiartă, miezul de floarea-soarelui măcinat (sau nucă), ceapa tocată fin, morcovul și țelina rase fin, usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat mărunt, fulgii de drojdie, semințele de in măcinate, turmericul, laptele de soia, sare și condimente, după gust.
La final, adăugați cubulețele de tofu și amestecați ușor, fără a le zdrobi. Trebuie să obțineți o compoziție închegată, lipicioasă. Încercați să modelați compoziția în palme sub forma unor biluțe. Dacă nu se leagă, mai adăugați semințe măcinate.
Puteți pune compoziția în orice fel de formă doriți, pe care trebuie să o tapetați cu hârtie de copt. Puteți folosi o tavă de pâine/chec, o formă rotundă, dreptunghiulară, pătrată sau chiar forme de brioșe.
Presați compoziția în tavă și nivelați. Presărați deasupra boia de ardei dulce și miez de floarea-soarelui întreg.
Cumpără ingredientele pentru această rețetă de aici:
[products ids=”6594, 6480, 6286, 4972, 7712, 3009″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]
Introduceți tava/forma în cuptorul încins la 180 de grade. Coaceți drobul 40-50 de minute, sau până se rumenește ușor și scobitoarea iese curată din centru.
După ce scoateți drobul din cuptor, lăsați-l să mai stea în tavă 15 minute, apoi scoateți-l și desprindeți hârtia de copt. Înmuiați o pensulă în ulei de măsline și ungeți drobul pe toată suprafața.
Acest drob de post este gustos și sățios. Poate fi servit în zile de post, în cadrul unui regim alimentar vegan/vegetarian sau în dietele de slăbit.
Poate fi servit ca atare, sau cu salate de verdețuri, cu legume, murături sau sosuri.
Sursă: Alimentația Optimă, Drob vegan cu hrișcă și tofu