POLENUL CRUD – BENEFICII ȘI INDICAȚII TERAPEUTICE

Produsele apicole sunt cunoscute pentru proprietățile medicinale și efectele lor biologice diverse încă din antichitate.

Sunt o sursă puternică de antioxidanți (flavonoide, acizi fenolici, terpenoide), compuși care combat efectele distructive ale stresului oxidativ, implicat în patogeneza numeroaselor boli, precum diabet, cancer, ateroscleroză sau tulburări neurodegenerative.

Polenul – beneficii, indicatii terapeutice

CE CONȚINE POLENUL

Polenul este promovat ca o sursă valoroasă de energie și hrană pentru organism, datorită conținutului bogat în substanțe active din punct de vedere biologic.

Au fost identificate circa 200 de substanțe în granulele de polen din diferite specii de plante. Principalele grupe sunt: proteinele, aminoacizii, carbohidrații, acizii grași și lipidele, compușii fenolici, enzimele și coenzimele, vitaminele și bioelementele.

Polenul conține 22,7% proteine, inclusiv 10,4% aminoacizi esențiali, precum metionină, lizină, treonină, histidină, leucină, izoleucină, valină, fenilalanină și triptofan. Organismul nu poate sintetiza singur aceste elemente proteice care sunt esențiale pentru viață.

Calitățile sale terapeutice se datorează și conținutului bogat în metaboliți secundari din plante – tocoferol, biotină, acid folic și alte vitamine din complexul B, polifenoli, pigmenți carotenoizi, fitosteroli, enzime și coenzime.

POLEN – PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII

Rezultatele științifice au evidențiat numeroasele proprietăți ale polenului:

– antioxidant
– antiinflamator
– anticancerigen
– antibacterian
– antifungic
– antiviral
– hepatoprotector
– anti-aterosclerotic
– imunostimulator
– analgezic local

Datorită proprietăților sale adaptogene, polenul crește rezistența organismului la factorii dăunători fizici, chimic și biologici. Îmbunătățește tonusul fizic și funcțiile cerebrale (memoria, învățarea, înțelegerea, gândirea, capacitatea de concentrare) și mărește rezistența sistemului imunitar la infecții.

Flavonoidele și acizii fenolici din polen au demonstrat efecte antibiotice puternice împotriva bacteriilor gram-pozitive, precum Stafilococul auriu, și a bacteriilor gram-negative, precum E. coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa sau fugi precum Candida albicanis.

Administrat în paralel cu antidepresivele, polenul ajută la scăderea dozelor acestora din urmă și îmbunătățește starea de sănătate generală într-un timp relativ timp. Se pot obține efecte bune în depresia cauzată de scăderea energiei vitale, mai ales la vârstnici.

Administrat pe termen lung, chiar și în doze mici, polenul îmbunătățește starea de spirit, redă dorința de a trăi și întărește organismul. Totodată, reduce simptomele de inerție neurastenică la persoanele în vârstă.

Studiile farmacologice experimentale pe șobolani și iepuri au arătat că polenul prezintă o activitate hipolipidemică, prin care scade conținutul de lipide plasmatice totale și triaglicerolii.

Polenul a fost aplicat cu succes în hiperlipidemie și ateroscleroză în studiile clinice, precum și în stadiile post-infarct, tulburările circulatorii sistemice și hipertensiune arterială.

Doze mici de polen administrare vârstnicilor au inhibat modificările aterosclerotice și au îmbunătățit circulația fluxului sanguin la creier.

Prin efectele anti-aterosclerotice, polenul protejează împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Studiile pe animale, bine documentate, arată că polenul este un bun detoxifiant. La șobolanii otrăviți cu solvenți organici precum tetraclorură de carbon și tricloretilenă, polenul a avut efecte benefice asupra țesuturilor hepatice afectate.

Administrat împreună cu substanțe toxice, polenul a avut un efect hepatoprotector, demonstrând astfel că poate preveni intoxicațiile. Poate fi util și pentru persoanele care lucrează în medii toxice.

Polenul are o activitate antiinflamatoare comparabilă cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, precum Naproxen, Analgin, Fenilbutazonă sau Indometacin.

Polenul este considerat un element vital în tratamentul alcoolismului cronic, deoarece reduce simptomele din perioada de abstinență și durata lor. Deficitele de proteine, vitamine și bioelemente (în special magneziu), întâlnite la persoanele alcoolice se pot reface prin consumul de polen.

Vezi și Cum se administrează corect polenul

Surse bibliografice:

1. Denisow B, Denisow-Pietrzyk M. Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2016 Oct;96(13):4303-9: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27013064
2. Kocot J, Kiełczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I. Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2018 May 2;2018:7074209: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29854089
3. Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner and Krystyna Olczyk. Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2015; 2015: 297425: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/

[products ids=”3683, 3614, 3393, 3389″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *