GINKGO BILOBA – beneficii, indicații, doză, contraindicații

Ginkgo biloba este un copac originar din China care datează din antichitate. Frunzele și semințele sale sunt folosite în medicina tradițională chineză de mii de ani.

Suplimentele cu Ginkgo biloba se adresează îndeosebi circulației sangvine și creierului, însă beneficiile lor sunt mult mai diverse.

Ele se datorează în mod special conținutului bogat în compuși antioxidanți – flavonoide și terpenoide, care combat îmbătrânirea prematură a corpului și dezvoltarea bolilor cronice.

GINKGO BILOBA – BENEFICII

Testele pe animale și în eprubetă au arătat că extractul de ginkgo biloba reduce markerii inflamatori în celule umane și animale în diferite boli:

– artrită
– sindromul colonului iritabil
– boli de inimă
– accident vascular cerebral
– cancer

În medicina tradițională chineză, semințele acestei plante erau folosite pentru deschiderea canalelor de energie către diferite organe: rinichi, ficat, creier și plămâni.

Aceste utilizări au fost confirmate științific, cercetătorii demonstrând că ginkgo biloba are efecte stimulent asupra circulației sangvine.

Un studiu a arătat că persoanele cu boli de inimă care au primit suplimente cu ginkgo biloba au avut o creștere rapidă a fluxului sanguin către diferite zone ale corpului.

Ginkgo biloba ajută la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățește circulația și oferă astfel mai multă protecție împotriva accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii au evaluat de asemenea în numeroase studii efectele acestei plante asupra creierului. Rezultatele au arătat că ginkgo biloba reduce anxietatea, depresia, stresul și alte simptome asociate cu boala Alzheimer și declinul cognitiv cauzat de vârsta înaintată. Cu toate acestea, nu toate studiile au obținut rezultate concludente în ceea ce privește beneficiile sale în demență.

Există de asemenea speculații referitoare la faptul că ginkgo biloba poate îmbunătăți funcția creierului la persoanele sănătoase.

Câteva studii sugerează că suplimentele cu ginkgo biloba măresc performanța mentală, îmbunătățesc memoria, cresc durata atenției și dau o stare perceptibilă de bine. Ginkgo biloba poate fi util și în calmarea durerilor de cap și a migrenelor.

O recenzie a arătat că persoanele cu glaucom care au primit suplimente cu ginkgo biloba au avut o creștere a fluxului sanguin la ochi.

[products ids=”3833, 3534, 4244, 4274″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

GINGKO BILOBA – DOZE RECOMANDATE

Se pot lua câte 120-240 mg de ginkgo biloba pe zi, împărțite în mai multe doze. Nu au fost evaluate doze mai mari de 600 mg pe zi.

Poate fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp până apar efectele benefice, circa 6 săptămâni.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Ginkgo biloba este contraindicată persoanelor cu alergie la alchilfenoli și celor care iau anumite medicamente:

– anticoagulante
– medicamente de subțiere a sângelui (Warfarină, Aspirină)
– antidepresive (Prozac, Zoloft)
– antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Paracetamol)

Ginkgo biloba poate fi administrat sub formă de ceai, capsule, tablete sau extracte lichide.

Sursă: Healthline, 12 Benefits of Ginkgo Biloba (Plus Side Effects & Dosage): https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *