Este normal să avem un gust amar după ce consumăm un aliment sau o plantă amară, precum cafea sau un grepfrut. Când însă gustul acesta apare în mod inexplicabil, indiferent de ce mâncăm sau bem, poate fi vorba despre o afecțiune care necesită un diagnostic corect.
Senzația persistentă de gust neplăcut este cunoscută în termeni medicali sub numele de disgeuzie. Poate dura mult până când cauza este tratată. Persoanele cu digeuzie pot resimți un gust alterat constant:
• amar
• metalic
• rânced
• stricat
• sărat
Gustul poate fi atât de pregnant și deranjant, încât afectează gustul real al alimentelor consumate. El poate persista chiar și după clătirea gurii sau perierea dinților.
GUST AMAR ÎN GURĂ – CAUZE
• Sindromul gurii arzânde sau sindromul gurii arse – creează o senzație intensă și persistentă de durere, ca și cum gura sau limba ar fi arse de foc; poate produce de asemenea senzație de gură uscată și un gust amar sau metalic; este mai frecventă la femeile care sunt sau au trecut de menopauză; cauza poate fi un nerv afectat la nivelul gurii, diabet zaharat, tratamentele pentru cancer sau tulburări hormonale la menopauză.
• Sarcina – femeile gravide pot avea senzație de gust amar sau metalic, datorită fluctuațiilor estrogenului (hormonul feminin), fluctuează în timpul sarcinii; acesta dispare mai târziu pe parcursul sarcinii sau după naștere.
• Gură uscată – această senzație se numește xerostomie, și poate fi cauzată de o scădere a producției de salivă sau de o schimbare a modului de producere a salivei; cauza poate fi o boală autoimună sau fumatul; în lipsa unei producții salivare optime, gustul se poate altera (amar sau mai puțin sărat); lipsa salivei poate îngreuna înghițirea sau vorbirea, iar persoanele afectate au de regulă mai multe carii și infecții gingivale.
• Reflux de acid – boala refluxului gastroesofagian apare atunci când sfincterul esofagian inferior slăbește și permite alimentelor și acidului stomacal să ajungă din stomac înapoi în esofag și în gură; alte simptome ale refluxului de acid sunt: senzație de arsură în piept câteva ore după masă, dificultăți de înghițire, tuse uscată cronică.
• Medicamente și suplimente – când corpul absoarbe anumite medicamente, rămășițele sunt excretate în salivă și gustul devine amar: tetraciclină (antibiotic), litiu (folosit în tulburări psihiatrice), medicamente pentru inimă, vitamine și suplimente care conțin zinc, crom sau cupru.
• Infecții și alte boli – când suntem răciți, avem o infecție a sinusurilor sau o altă boală, corpul eliberează în mod natural o proteină pentru a media inflamația, care afectează totodată papilele gustative și provoacă sensibilitate la gustul amar.
• Tratamentele pentru cancer – radioterapia și chimioterapia pot irita papilele gustative, provocând un gust amar sau metalic, chiar și la înghițirea unui aliment cu gust neutru, precum apa.
GUST AMAR – SOLUȚII NATURALE
Pentru a scăpa de gustul amar sau a preveni această neplăcere, trebuie să bem multe lichide și să consumăm gume fără zahăr sau fructe citrice, pentru a stimula producția de salivă.
Este de asemenea importantă spălarea pe dinți cel puțin de 2 ori pe zi și control stomatologic odată la 6 luni. Pot fi utile și clătirile gurii cu bicarbonat de sodiu și apă.
[products ids=”2933, 3496, 3605″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]
Pentru a reduce riscul de reflux de acid este necesar să se evite consumul de alimente grase sau condimentate, tutunul, alcoolul și mesele copioase. Se recomandă și scăderea în greutate, unde este cazul. Sunt indicate remediile antiacide naturale, indicate în boala refluxului gastroesofagian.
Surse:
1. Healthline, What Causes a Bitter Taste in the Mouth? https://www.healthline.com/health/bitter-taste-in-mouth
2. Medical News Today, Why do I have a bitter taste in my mouth? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321175.php
3. Moldovanu Ion, Cernei Alexandra, Sindromul „gurii arzânde” şi durerile orale secundare (revista literaturii), Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale Numărul 2 (34)/2012/ISSN 1857-0011: https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/22526