HIDROMEL – elixir din MIERE, POLEN, PROPOLIS și LĂPTIȘOR DE MATCĂ

Utilizarea produselor apicole ca sursă de hrană și sănătate datează din antichitate. Grecii preparau numeroase tonice pe bază de miere, în mod deosebit băuturi.

Oenomelul este o astfel de băutură grecească antică, obținută din miere și suc de struguri nefermentat. Era folosită ca remediu pentru gută și tulburări nervoase.

Hippocrate prescria pacienților săi Oxymelul, o băutură pe bază de miere și oțet, pentru reducerea durerilor, și Hidromel, o băutură din apă și miere pentru potolirea setei.

Astăzi există peste 30 de tipuri de hidromel în lume, fiecare rețetă conținând un ingredient special, precum polen și alte produse apicole, suc de afine, coacăze negre, dude, hamei sau malț, ardei iute și alte condimente, suc de struguri cruzi, mere, petale de trandafir, măceșe sau lămâie.

Nu există studii pe efectele acestei băuturi asupra sănătății, însă putem specula că hidromelul este benefic datorită conținutului bogat în probiotice – bacterii bune care au un impact pozitiv asupra sănătății intestinale și a imunității.

O rețetă de hidromel extrem de benefică sănătății este cea în care combinăm mai multe produse ale stupului: miere, polen, propolis și lăptișor de matcă. Acestea ajută la întărirea sănătății prin aportul consistent de nutrienți pe care îl aduc: enzime, proteine, vitamine, minerale, hormoni naturali, zaharuri, antioxidanți.

HIDROMEL – REȚETĂ

Ingrediente

• 2 lingurițe de miere
• 2 picături de tinctură de propolis
• 1 linguriță de polen crud
• ½ linguriță de lăptișor de matcă
• 100 ml de apă

Preparare

Puneți mierea într-un pahar. Adăugați tinctura de propolis și polenul și amestecați până la dizolvare. La urmă incorporați lăptișorul de matcă. Turnați apa și amestecați ușor pentru omogenizare.

Lăsați băutura să stea 10 minute în repaus, apoi o puteți servi. Se consumă cu înghițituri mici, ținându-l cât mai mult timp în gură, pentru ca polenul să se dizolve complet și să fie mai ușor de asimilat de către corp.

Datorită efectului energizant, se recomandă consumul acestei băuturi în prima parte a zilei.

[products ids=”8023, 3370, 9939, 6726, 9509″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Se poate adăuga și puțin suc de lămâie proaspăt stors, care ajută la dizolvarea granulelor de polen. Se pot adăuga mai multe picături de tinctură de propolis, până la 1 linguriță pe zi.

Dacă nu ați mai consumat produse apicole, faceți un test de toleranță mai întâi, pentru a vedea dacă sunteți alergic.

Surse:
1. Tahereh Eteraf-Oskouei and Moslem Najafi. Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/
2. Healthline, What Is Mead, and Is It Good for You? https://www.healthline.com/nutrition/mead
3. Organic Facts, Top 3 Benefits Of Mead: https://www.organicfacts.net/mead.html
4. Apiland.ro, Hydromelul: https://www.apiland.ro/blog/sanatate/hydromelul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *