Icre din semințe de CHIA – rețetă + beneficii

Semințele de chia sunt semințe minuscule care provin de la o plantă numită „Salvia hispanica”, înrudită cu menta. Aztecii și mayașii le consumau frecvent pentru aportul de forță și energie.

Au puține calorii dar cantități impresionante de substanțe nutritive valoroase.

SEMINȚE DE CHIA – BENEFICII

28 de grame de semințe de chia furnizează:

– 11 g de fibre
– 4 g de proteine
– 9 g de grăsimi (din care 5 g sunt Omega-3)
– 30% din DZR de magneziu
– 30% din DZR de mangan
– 27% din DZR de fosfor
– 18% din DZR de calciu

Conțin de asemenea cantități bune de zinc, cupru, vitamina B1, vitamina B2 și vitamina B3. Mai mult decât atât, semințele de chia sunt o sursă excelentă de antioxidanți, compuși care combat producția radicalilor liberi, asociați cu daune la nivelul moleculelor celulare, îmbătrânire prematură și boli cronice precum cancer.

Se numără printre cele mai bune surse de fibre din toate alimentele. Aproape toți carbohidrații pe care îi conțin sunt fibre.

Fibrele nu cresc nivelul de zahăr din sânge. Când ajung în stomac, se umflă și dau sațietate, încetinind absorbția alimentelor.

14% din conținutul lor este reprezentat de proteine. Studiile au arătat că proteinele reduc apetitul, și dorința de a mânca noaptea cu 50%.

Datorită bogăției de fibre și Omega-3, semințele de chia reduc anumiți factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare: trigliceridele, inflamația, rezistența la insulină și grăsimea abdominală.

ICRE DIN SEMINȚE DE CHIA – REȚETĂ

Ingrediente

• 50 g de semințe de chia
• 40 g de griș fiert
• 50 ml de ulei
• ½ lămâie
• 100 ml lapte vegetal
• 300 ml de apă
• sare

Preparare

Se pune chia la hidratat timp de 1 oră în apă. Se adaugă sare și suc de lămâie proaspăt stors.

Se pune grișul în robotul cu lama S. Se adaugă laptele și se mixează. În timp ce merge blenderul, se incorporează treptat uleiul. Se adaugă și sarea. Se mixează până la omogenizare.

Se amestecă apoi semințele de chia hidratate cu pasta de griș. Se mai adaugă ulei și sare, după gust.

Puteți adăuga și ceapă dacă doriți.

Bibliografie:
Healthline, 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seed

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *