KOMBUCHA – ciuperca nemuririi

Kombucha este una din cele mai apreciate băuturi din lume, consumată de mii de ani. Conține cantități valoroase de probiotice și antioxidanți – substanțe care pot ucide bacteriile dăunătoare și combate diferite boli.

CE ESTE KOMBUCHA

Kombucha este numele unei băuturi, originare din China sau Japonia. Se prepară din ceai negru sau ceai verde, la care se adaugă tulpini specifice de bacterii, drojdii și zahăr. Este lăsată la fermentat timp de o săptămână.

În timpul fermentării, bacteriile și drojdiile formează o peliculă ca o ciupercă pe suprafața lichidului. Procesul de fermentare produce acid acetic (regăsit și în oțet) și alți câțiva compuși acizi, urme de alcool și gaze care fac din acest ceai o băutură carbogazoasă.

Prin fermentare se produc și foarte multe probiotice. Aceste bacterii „bune” susțin sănătatea tractului intestinal, fiind asociate cu îmbunătățirea digestiei, combaterea inflamațiilor și susținerea efortului de pierdere în greutate.

KOMBUCHA – BENEFICII

Kombucha are aceleași beneficii ca și ceaiul verde/negru. Ceaiul vede conține numeroși compuși activi, precum polifenoli cu rol antioxidant în corp.

Studiile arată că ceaiul verde, consumat cu regularitate, crește numărul caloriilor arse, reduce grăsimea abdominală, îmbunătățește nivelurile colesterolului și ajută la controlul zahărului din sânge.

Marii consumatori de ceai verde au de asemenea un risc mai mic de cancer (de sân, de colon,de prostată). În testele de eprubetă, Kombucha a împiedicat creșterea și răspândirea celulelor canceroase, datorită concentrației mari de antioxidanți și polifenoli din ceaiul verde. Cercetătorii cred că polifenolii blochează mutațiile genetice și creșterea celulelor canceroase, inducând totodată moartea acestora (apoptoză).

Kombucha obținută din ceai verde are efecte antioxidante la nivelul ficatului. Studiile pe șobolani au arătat că printr-un consum regulat de kombucha este redusă toxicitatea hepatică, declanșată de substanțe chimice toxice, în unele cazuri cu 70%.

Asemenea polifenolilor din ceaiul verde, acidul acetic rezultat în urma fermentării, este eficient în distrugerea mai multor tipuri de microorganisme dăunătoare. Kombucha are efecte antimicrobiene puternice, îndeosebi împotriva infecțiilor cu Candida sau bacterii.

Testele pe șobolani au arătat că kombucha îmbunătățește semnificativ 2 markeri ai bolilor de inimă: colesterolul LDL și colesterolul HDL în 30 de zile. Ceaiul verde are la rândul lui efecte antioxidante și protejează particulele de colesterol LDL de oxidare. Persoanele care beau ceai verde au un risc cu 31% mai mic de a dezvolta boli cardiace.

Un alt studiu pe șobolani a arătat că Kombucha încetinește digestia carbohidraților, proces prin care sunt reduse nivelurile de zahăr din sânge. Totodată, îmbunătățește funcția ficatului și a rinichilor. O recenzie pe 300.000 de persoane a arătat că consumatorii de ceai verde au un risc cu 18% mai mic de a deveni diabetici.

KOMBUCHA – PREȚ

Este important ca această băutură să fie preparată corect. Dacă devine contaminată sau supra-fermentată, Kombucha poate cauza probleme serioase de sănătate.

De aceea este indicat să consumați Kombucha gata preparată. Kombucha din comerț are un preț bun, raportat la cantitate.

Există mai multe sortimente de Kombucha în comerț: cu ghimbir, cu scorțișoară, cu flori de soc, cu aronia, cu papaya. Evitați sortimentele bogate în zahăr.

Bibliografie:
Healthline, 8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha Tea: https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea

[products ids=”6466, 7268, 7270, 6964, 7272″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *