Creatorii de rețete sănătoase au descoperit că pot prepara lapte aproape din orice tip de sămânță, cereală sau fruct oleaginos. Etapele presupun: înmuierea în apă, mixarea în blender și strecurarea printr-un tifon sau săculeț special.
În magazinele fizice și online putem găsi lapte de soia, lapte de ovăz, lapte de orez sau lapte de cocos.
Laptele de vacă a devenit un aliment tot mai controversat, din cauza incidenței crescute a intoleranței la lactoză și a alergiei la componentele din lapte, întâlnită mai ales la copii.
Potrivit statisticilor, procentul celor care suferă de intoleranță la lactoză a atins 75% din populația întregii lumi. Atât intoleranța, cât și alergia la lapte provoacă reacții adverse de tipul erupțiilor pe piele, crampe stomacale și eczeme.
O soluție bună la această problemă, apreciată de nutriționiști, este laptele vegetal. Acesta are câteva avantaje față de laptele obișnuit și poate fi folosit atât ca lapte de băut, cât și în rețete.
AVANTAJELE LAPTELUI VEGETAL
• nu conține lactoză
• are un conținut redus de grăsimi saturate
• conține grăsimi bune (mono- și poli-nesaturate)
• este bogat în vitamine din complexul B
• conține potasiu și sodiu în proporții echilibrate
• este benefic pentru persoanele cu digestie lentă, constipație sau colon iritabil
• îmbunătățește digestia
• nu provoacă inflamații sau iritații stomacale
• menține sănătatea pielii
• susține buna funcționare a hormonilor
Un alt avantaj al laptelui vegetal este că poate fi combinat cu diverse alimente, inclusiv cu fructe, fără să provoace deranjamente stomacale.
Laptele de soia este cel mai popular tip de lapte vegetal, cel mai ieftin și accesibil. Alegeți un produs de calitate, obținut din soia bio, nemodificată genetic. Din laptele de soia se poate obține o maioneză excelentă de post (se folosește 1 parte de lapte de soia la 2 părți de ulei și se mixează cu blenderul vertical).
Laptele de ovăz are un gust neutru și poate fi incorporat în numeroase rețete. Conține proteine, susține imunitatea și sistemul nervos.
Cel mai digerabil lapte vegetal este laptele de orez. Constituie o alegere perfectă pentru persoanele cu alergii alimentare. Nu este însă potrivit pentru gătit, deoarece nu conține grăsimi, nici proteine. Are un gust delicat și poate fi consumat ca atare, sau cu cereale, la micul-dejun.
Laptele de migdale este cremos și delicios. Bogat în proteine, este ideal pentru deserturi și băuturi.
Laptele de cocos are un conținut ridicat de grăsimi naturale. Este folosit adesea la înghețate, creme dulci și sosuri.
Laptele de cânepă este bogat în acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6 și în proteine ușor digerabile.
Sortimentele pe care le găsim în comerț au devenit tot mai variate, însă nu toate sunt de calitate. Cele care conțin mult zahăr sau ingrediente adiționale nu sunt indicate pentru consumul zilnic.
Sursă: The Science of Italian Lard, PLANT-BASED MILK UNCOVERED: https://www.finedininglovers.com/stories/vegetable-milk/
[products ids=”6272, 6286, 6266, 6282″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]