LIPSA de VITAMINA D – simptome, cauze, factori de risc

Vitamina D are un rol important în menținerea sănătății. Spre deosebire de alte vitamine, funcționează ca un hormon. Fiecare celulă din corp are un receptor pentru ea. Cu toate acestea, organismul nostru nu produce vitamina D în mod natural.

Cunoscută și sub numele de „vitamina soarelui”, vitamina D este produsă de corp ca răspuns la expunerea pielii la razele solare.

Se găsește în foarte puține alimente, precum peștele gras și uleiuri de pește sau gălbenuș de ou. Din acest motiv este greu de obținut doar din dietă.

VITAMINA D – BENEFICII

Vitamina D este esențială pentru oase puternice. Din acest motiv deficitul de vitamina D a fost asociat cu rahitism (o boală în care țesutul osos nu se poate mineraliza în mod corespunzător), osteomalacie (oase moi) și osteoporoză (oase fragile).

Are un rol important în reglarea absorbției calciului și fosforului, facilitarea funcțiilor sistemului imunitar, creșterea și dezvoltarea dinților și oaselor, protejarea organismului de boli.

Studiile arată că vitamina D are putea avea un rol în prevenirea și tratarea mai multor boli, precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, gripa, intoleranța la glucoză și scleroza multiplă. Vitamina D ajută și la scăderea în greutate.

LIPSA DE VITAMINA D – SIMPTOME

Lipsa de vitamina D este foarte frecventă. Potrivit datelor statistice, circa 1 miliard de persoane la nivel mondial au niveluri scăzute de vitamina D în sânge.

Persoanele deficitare în vitamina D nu conștientizează că au această carență, întrucât simptomele sunt destul de subtile și greu de recunoscut:

• dureri de oase
• dureri de spate
• slăbiciune musculară
• dureri musculare
• infecții dese
• oboseală
• depresie
• răni care se vindecă greu
• pierderea de masă osoasă
• căderea părului

Lipsa de vitamina D a fost asociată cu tulburări cognitive la vârstnici, astm sever la copii, risc crescut de deces din cauza unei boli cardiovasculare.

CAUZE ALE LIPSEI DE VITAMINA D ȘI FACTORI DE RISC

Persoanele care petrec puțin timp la soare, suferă de alergii sau au o dietă strict vegană, au un risc mai mare de a fi deficitari în vitamina D.

– pielea închisă la culoare
– vârsta înaintată
– supraponderalitatea sau obezitatea
– consum redus de pește și lactate
– expunere redusă la soare
– utilizarea excesivă de creme de protecție solară
– petrecerea majorității timpului în casă
– rinichii nu pot transforma vitamina D într-o formă activă
– tractul digestiv nu poate absorbi în mod adecvat vitamina D din alimente (boala Crohn, fibroza chistică, boala celiacă)

Persoanele care locuiesc aproape de ecuator și au o expunere frecventă la soare sunt mai puțini predispuse la deficitul de vitamina D. Pielea lor produce suficientă vitamina D pentru a împlini nevoile organismului.

Doza zilnică recomandată de vitamina D este de regulă în jur de 400-800 UI, însă mulți experți recomandă o doză mai mare.

[products ids=”10071, 3023, 10082, 3835, 3572″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Surse:
1. WebMD, Vitamin D Deficiency: https://www.webmd.com/diet/guide/vitamin-d-deficiency#1
2. Healthline, 8 Signs and Symptoms of Vitamin D Deficiency: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms#section9
3. Healthline, The Benefits of Vitamin D: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#vitamin-d-deficiency

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *