MIEREA de MANĂ – de 5-10 ori mai bogată în MINERALE decât alte tipuri de miere Leave a comment

Mierea de mană este adesea trecută cu vederea de cumpărătorii obișnuiți, din cauza culorii sale închise și a aspectului mai puțin atrăgător, comparativ cu mierea aurie.

CE ESTE MIEREA DE MANĂ

Nuanța ei se justifică prin faptul că nu este obținută din nectarul florilor, ci din rășinile arborilor din pădurile de conifere și foioase. Din acest motiv mierea de mană mai este numită și miere de pădure.

Trebuie să știți că albinele pot colecta seva direct de pe frunze sau lăstarii arborilor, sau o pot prelua din excrețiile dulci ale afidelor – niște insecte verzui care se hrănesc cu seva copacilor. Afidele consumă seva, apoi elimină o excreție numită mană, care conține foarte multe zaharuri.

Albinele recoltează această substanță îndeosebi la începutul primăverii și toamna, când nu există suficiente flori în natură.

MIEREA DE MANĂ – PROPRIETĂȚI

Mierea de mană are un gust foarte dulce, o nuanță brună-verzuie, roșiatică-negricioasă, și o textură vâscoasă. Datorită conținutului bogat în minerale, mierea de mană are o aromă subtilă de zahăr caramelizat.

Este o sursă bună de antioxidanți (fenoli, flavonoide). Conține de 5-10 ori mai multe substanțe minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, seleniu) și proteice față de celelalte tipuri de miere.

Este bogată în substanțe antibiotice, inhibină – un compus antibacterian, enzime, compuși bioactivi, acizi organici, vitamina C, vitamine din complexul B și enzime.

MIEREA DE MANĂ – BENEFICII

Un beneficiu important al mierii de mană este că poate fi consumată cu moderație și de către persoanele alergice, datorită faptului că are puțin polen în compoziție.

Mierea de mană este recomandată copiilor și adolescenților, precum și vârstnicilor. Este indicată în următoarele afecțiuni:

– rahitism
– spasmofilie
– osteoporoză
– afecțiuni articulare
– imunitate scăzută

Întrucât se obține mai greu, mierea de mană are un preț mai ridicat decât alte tipuri de miere. Însuși procesul de producție a mierii de mană le consumă pe albine foarte mult și din această cauză mor mai repede.

Mierea de mană poate fi supusă la temperaturi mari (chiar 100 de grade Celsius), fără să își piardă proprietățile nutritive și curative.

Surse:
1. Apicultura online, Mierea de Mană – Tot ce trebuie să știi: https://apicultura-online.com/mierea-de-mana-tot-ce-trebuie-sa-stii/
2. Prisaca Bârnova, Miere de Mană: http://prisacabarnova.ro/produs/miere-mana-960g/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *