Mierea de Manuka se diferențiază de alte tipuri de miere prin calitățile sale vindecătoare unice. Unii susțin că este de 50 de ori mai puternică decât antibioticele de sinteză. Din acest motiv este foarte căutată astăzi, când rezistența la antibiotice a devenit o problemă îngrijorătoare la nivel mondial.
Proprietățile sale antibacteriene remarcabile se datorează conținutului mare de metilglioxal. Acest compus se găsește și în alte tipuri de miere, însă în cantități mult mai mici. Numele ei provine de la arbustul din care albinele culeg nectarul – Manuka – și care este originar din Noua Zeelandă.
Pe lângă acțiunea sa antibacteriană superioară altor tipuri de miere, mierea de Manuka are și proprietăți antivirale, antiinflamatoare și antioxidante.
Tradițional, este folosită pentru vindecarea rănilor și a acneei, calmarea durerilor în gât, prevenirea cariilor și tratarea tulburărilor digestive.
MIEREA MANUKA – BENEFICII CONFIRMATE ȘTIINȚIFIC
Studiile au arătat că mierea manuka inhibă creșterea unor bacterii orale dăunătoare, asociate cu gingivită și carii dentare.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare, mierea manuka reduce inflamația și atacă bacteriile care provoacă dureri în gât. Totodată, îmbracă mucoasa internă a gâtului și are efect calmant.
Un studiu recent, realizat pe bolnavi de cancer la cap și la gât, supuși la chimioterapie, a arătat că mierea manuka reduce Streptococul mutans – o bacterie care produce dureri în gât. La persoanele cu fibroză chistică, mierea manuka atacă bacteriile responsabile pentru apariția infecțiilor respiratorii superioare.
Mai mult decât atât, acest tip de miere reduce bacteriile care cauzează mucozita orală (inflamații și ulcerații dureroase ale membranelor mucoase care căptușesc esofagul și tractul digestiv) – un efect secundar al chimioterapiei și radioterapiei.
Rezultatele unor studii indică faptul că mierea manuka poate ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de bacteria Helicobacter pylori și poate preveni ulcerele gastrice induse de abuzul de alcool.
[products ids=”7990, 3352, 3349, 3354″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]
Reduce inflamația la persoanele cu sindromul colonul iritabil și atacă bacteria Clostridium difficile – care cauzează diaree severă și inflamații intestinale.
Aplicată topic, mierea manuka poate trata eficient arsuri, ulcerații și răni greu vindecabile. Combate inclusiv tulpinile de bacterii rezistente la antibiotice, precum stafilococul rezistent la meticilină.
MIERE MANUKA 250+
Mierea manuka 250+ conține 250 mg de metilglioxal/kg. Acest sortiment este recomandat pentru întărirea imunității și tratarea infecțiilor cu bacterii sau fungi (ciuperci).
MOD DE ADMINISTRARE
În scop terapeutic, se face o cură cu câte 3-4 lingurițe de miere pe zi, urmată de o cură de menținere și întărire a imunității cu câte 1 linguriță pe zi.
Mierea se consumă dimineața și seara, înainte de masă. Nu este recomandată copiilor sub 1 an.
Se poate aplica și extern, fixând locul afectat cu o compresă sau cu un bandaj.
Sursă: Healthline, 7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science: https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits#section5