MIEREA MANUKA – 7 beneficii demonstrate științific

Mierea Manuka este produsă de albinele care polenizează o floare (Loptospermum scoparium) nativă din Noua Zeelandă, care înflorește doar 2-6 săptămâni pe an, fiind foarte sensibilă la condițiile meteo.

Prețul ridicat se justifică tocmai prin producția limitată. Este nevoie de numeroase resurse pentru recoltarea acestui tip de miere, unii stupi fiind accesibili doar din elicopter.

Sortimentele de miere care se numesc „Manuka”, dar nu provin din Noua Zeelandă, nu sunt autentice.

DIFERENȚA DINTRE MIEREA LOCALĂ ȘI MIEREA MANUKA

Mierea Manuka se deosebește de alte tipuri de miere prin calitățile sale terapeutice unice. Floarea Manuka conține un nectar bogat în enzime antibacteriene puternice, una din ele fiind metilglioxalul, prescurtat MGO.

Nu toată mierea Manuka are același conținut de MGO. În comerț se găsesc 4 tipuri de miere Manuka, clasificate în funcție de concentrația de MGO: MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ și MGO 550+.

Cu cât mai bogat este conținutul de MGO, cu atât mai mare este activitatea antibacteriană a acelui tip de miere.

7 BENEFICII DOVEDITE ȘTIINȚIFIC

Pe lângă proprietățile sale antibacteriene, mierea Manuka se distinge și prin activitățile sale antivirale, antioxidante și antiinflamatoare.

Este folosită în mod tradițional pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor în gât, prevenirea cariilor și îmbunătățirea afecțiunilor digestive.

 1. Ajută la vindecarea rănilor

Încă din antichitate se cunosc utilizările externe ale mierii de albine, îndeosebi în tratarea rănilor, arsurilor, durerilor, inflamațiilor și furunculelor.

Efectele sale benefice asupra pielii se datorează proprietăților antibacteriene, antioxidante, emoliente și cicatrizante.

FDA a aprobat folosirea mierii Manuka în anul 2007 ca tratament opțional pentru răni. Numeroase studii au arătat că mierea Manuka stimulează procesul de vindecare a rănilor, amplifică regenerarea țesuturilor și reduce durerea la pacienții cu arsuri.

Un studiu realizat timp de 2 săptămâni pe 40 de persoane cu răni nevindecabile a arătat că aplicațiile locale cu miere Manuka a redus dimensiunea rănilor în 88% dintre pacienți.

Un studiu efectuat în Arabia Saudită a descoperit că folosirea mierii Manuka în combinație cu tratamentul convențional pentru răni, a fost mai eficientă în vindecarea ulcerelor diabetice decât tratamentul convențional singur.

Un alt studiu, efectuat de cercetătorii greci a arătat că mierea Manuka reduce timpul de vindecare și dezinfectează rănile la pacienți cu ulcer diabetic la picioare.

Cicatricile tratate cu miere Manuka se vindecă într-un mod mai puțin dureros decât cu tratamentul clasic cu vaselină.

Mierea Manuka s-a dovedit eficientă și în tratarea rănilor infecțioase cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, precum Stafilococul auriu.

 1. Susține sănătatea orală

Studiile au arătat că mierea Manuka atacă bacteriile orale asociate cu formarea de placă dentară bacteriană, inflamații gingivale și carii dentare.

Mai precis, mierea Manuka inhibă creșterea bacteriilor orale precum P. gingivalis și A. actionmycetemcomitans.

Participanții dintr-un studiu care au fost rugați să mestece gumă cu miere Manuka după fiecare masă au avut o reducere semnificativă a plăcii bacteriene și a sângerărilor gingivale, comparativ cu cei care au mestecat gumă fără zahăr.

 1. Calmează durerile în gât

Datorită proprietăților antivirale și antibacteriene, mierea Manuka reduce inflamația și atacă bacteria care produce dureri în gât. Totodată, îmbracă mucoasa internă a gâtului, producând un efect calmant.

Un studiu recent, pe pacienți supuși la chimioterapie pentru cancer la cap și la gât, a arătat că mierea Manuka a redus semnificativ bacteria Streptococus mutans, responsabilă pentru durerile în gât.

Mai mult, mierea Manuka a redus și bacteria orală care cauzează mucozită – un alt efect secundar al radioterapiei și chimioterapiei. Mucozita produce inflamații și ulcerații dureroase la nivelul membranelor mucoase care căptușesc esofagul și tractul digestiv.

 1. Previne ulcerele gastrice

Cercetările au arătat că mierea Manuka poate ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de infecția cu Helicobacter pylori.

Un studiu de eprubetă a examinat efectele mierii Manuka pe biopsiile ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori. Rezultatele au fost pozitive și au arătat că mierea Manuka este un agent antibacterian util împotriva Helicobacter pylori. Aceste rezultate nu au fost confirmate însă în alte studii.

Un studiu pe șobolani a arătat că mierea manuka a ajutat la prevenirea ulcerelor gastrice induse de consumul de alcool.

 1. Îmbunătățește simptomele digestive

Consumul regulat de mierea Manuka poate reduce simptomele sindromului colonului iritabil: constipație, diaree, dureri abdominale, scaune neregulate.

Mierea Manuka a redus inflamația la șobolanii cu colon iritabil și colită ulcerativă și a distrus tulpinile de Clostridium difficile – o bacterie care cauzează diaree severă și inflamație intestinală.

 1. Poate trata simptomele de fibroză chistică

Fibroza chistică este o tulburare care cauzează daune la nivelul plămânilor. Pot fi afectate însă și alte sisteme (sistemul digestiv) sau organe.

Mierea Manuka poate combate bacteria care produce infecții respiratorii superioare – frecvent întâlnite la persoanele cu fibroză chistică.

Un studiu a arătat că mierea Manuka a inhibat creșterea a 2 bacterii asociate cu infecții respiratorii severe: Pseudomonas aeruginosa și Burkholderia spp. A crescut totodată eficiența tratamentului clasic.

 1. Ajută la tratarea acneei

Grație efectelor sale antimicrobiene, mierea Manuka protejează pielea de bacterii, putând ajuta astfel la vindecarea acneei. Datorită proprietăților antiinflamatoare, reduce inflamația asociată cu acneea.

Un studiu a arătat că mierea Manuka este la fel de eficientă ca un săpun antibacterian în ceea ce privește îmbunătățirea de acneei.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Mierea Manuka nu poate fi consumată de:

  • diabetici
  • persoanele alergice la miere sau alte produse apicole
  • sugari

 

Sursă: Healthline, 7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science: https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits

[products ids=”3354, 7990, 3360, 3356, 3352″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *