Nuca, înlocuitorul cărnii, cel mai bun doctor de inimă.

Banala nucă are proprietăţi miraculoase şi face numai minuni în organismul nostru. Conţine un  complex de vitamine, grăsimi şi proteine, astfel încât consumul lor previne îngroşarea arterelor, bolile de inimă şi producerea unui atac vascular cerebral. Mai mult, este un înlocuitor perfect al cărnii!

Nucile au fost, încă din timpuri străvechi asociate cu intelectualii, deoarece forma lor seamănă cu cea a creierului. Calităţile sale ajută la păstrarea unei sănătăţi optime.

Miezul de nucă conţine într-o proporţie mare grăsimi (63%), în special omega 3 şi sunt totodată bogaţi în proteine. Nucile au de asemenea un conţinut bogat în săruri de potasiu, fosfor, calciu, săruri de sodiu, fier, magneziu, cupru.  Nucile sunt bogate in vitamina E, dar conţin într-o proporţie mai mică şi vitaminele A, B1, B2, B3, C şi F. Nucile conţin, de asemenea, antioxidanţi preţioşi pentru organism”, spune medicul Cătălin Luca.

Reglează nivelul colesterolului

Antioxidanţii continuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorita bogaţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu american recent. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm nuci mai ales după o masă bogată în grăsimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului.

Uleiul de nucă are foarte bune proprietăţi anticolesterolitice, fiind de aceea recomandat pentru reducerea colesterolului rău. În comparaţie cu uleiul de soia şi uleiul de floarea soarelui, uleiul de nuci conţine într-o proporţie mai mare acizi graşi polinesaturaţi (73 – 84 %). Uleiul de nuci mai conţine acid linoleic, acid linolenic, acid oleic (mononesaturat) şi acizi saturaţi”, spune dr. Luca.

Iată 5 motive ca să consumi nuci

Accident vascular: Consumat regulat, miezul de nucă întăreşte vasele de sânge şi previne ruperea lor.

Boli de piele: Se recomandă consumul zilnic a 20-30 de nuci contra psoriazisului, a eczemelor alergice rebele şi a infecţiilor cu ciuperci la nivelul pielii.

Creşterea imunităţii: Se amestecă un pahar de miez de nucă pisat, stafide şi caise uscate cu 300 g miere de albine. Se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Diabet, colită, boli ale traiectului digestiv, tiroidoză, hipertensiune: Într-un borcan de 500 ml se pun, pe o treime a lui, membrane uscate tocate mărunt, apoi se umple borcanul cu ţuică şi se lasă la macerat 21 de zile. Se stoarce, apoi se consumă câte o lingură pusă în 100 ml apă, cu 30 de minute înainte de masă.

Ulcer stomacal: Se prepară un ceai din membranele (pereţi care despart miezul nucii) a 4-5 nuci şi 250 ml apă clocotită. Se infuzează o oră, se strecoară şi se bea câte o linguriţă dimineaţă sau înainte de culcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *