NUTRIENȚI esențiali pentru protejarea VEDERII

Fiecare organ din corp are nevoie de anumiți nutrienți pentru a funcționa la cote maxime. De pildă, creierul are nevoie de grăsimi (Omega-3), antioxidanți (polifenoli, vitamina A, vitamina C), vitamina E și seleniu.

Ochii au și ei nevoie de anumite substanțe hrănitoare. Vederea trebuie protejată pe măsură ce îmbătrânim, dat fiind că peste vârsta de 55 de ani riscul de boli oculare este mult mai mare: cataractă, neuropatie diabetică, glaucom, degenerescența maculară.

Intervențiile nutriționale sunt importante nu doar pentru prevenirea acestor boli, ci și pentru încetinirea sau stoparea progresiei lor.

Spre deosebire de celelalte organe, ochii sunt mult mai predispuși la daunele oxidative din cauza expunerii lor la lumină și metabolism ridicat.

NUTRIENȚI CARE PREVIN BOLILE OCULARE

Cei mai importanți nutrienți pentru vedere sunt vitaminele și mineralele cu efect antioxidant și compușii antiinflamatori, precum:

• vitamina C
• vitamina E
• carotenoide (luteină, xeaxantină, beta-caroten)
• zinc
• Omega-3 (acidul eicosapentaenoic [EPA], acidul docosahexaenoic [DHA]

Studiile au arătat că aceștia pot reduce riscul de boli oculare asociate cu vârsta înaintată. Un studiu sponsorizat de National Eye Institute a descoperit căsuplimentarea cu vitamina C, vitamina E, beta-caroten, zinc și cupru peste dozele recomandate zilnic au redus cu 25% riscul de degenerescență maculară asociată cu vârsta.

Același studiu sugerează că luteina și zeaxantina, precum și Omega-3 au efecte protectoare împotriva acestei afecțiuni oculare. La persoanele cu un aport scăzut de luteină și zeaxantină din dietă, suplimentele au încetinit progresia bolii spre faze mai avansate. Luteina, zeaxantina și/sau Omega-3 pot fi folosite ca tratament în cataractă și pierderea moderată a vederii.

Luteina și zeaxantina sunt pigmenți maculari care protejează țesutul ocular de daunele provocate de lumina albastră, razele solare, poluarea aerului și fumul de țigară.

CELE MAI BUNE ALIMENTE PENTRU OCHI ȘI VEDERE

Este important să luăm acești nutrienți din alimente, deoarece acestea conțin și alți nutrienți utili.

Cele mai bune surse de antioxidanți sunt verdețurile (spanacul, salata verde). Luteina și zeaxantina se găsesc de asemenea în ouă și porumb.

Acizii grași Omega-3 se găsesc în nuci și semințe, sardine, ton, somon, soia.

[products ids=”11081, 9176, 3486, 4651, 11146, 10068″ orderby=”date” columns=”6″ order=”desc”]

Vitaminele A, C și E se găsesc în morcovi, dovleac, ardei gras roșu și portocaliu. Zincul se găsește în ouă (gălbenuș), lapte, iaurt, fasole gătită și cereale integrale.

Surse:

1. Helen M Rasmussen and Elizabeth J Johnson. Nutrients for the aging eye. Clinical Interventions in Aging. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/
2. Medical Daily, Best Nutrients To Protect Eye Health: https://www.medicaldaily.com/best-nutrients-protect-eye-health-430587

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *