ORZUL VERDE – un miracol pentru sănătate

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Orzul verde, comercializat sub formă de pudră, capsule sau extract, este considerat unul din cele mai valoroase suplimente alimentare pentru îmbunătățirea, menținerea și protejarea sănătății.

Asemenea pudrei de spirulină, orzul verde conține o pleiadă de nutrienți valoroși, fiind considerat un aliment funcțional: proteine, aminoacizi, enzime, acid gamma-aminobutiric (GABA), flavonoide, saponarină, lutonarină, calciu, seleniu, potasiu, triptofan, clorofilă, vitaminele A, B1, C și E, fibre, polizaharide, alcaloizi, metalotioneine și polifenoli.

Cercetătorii chinezi au publicat recent o recenzie pe studiile apărute în perioada 2008-2017, care prezintă rolul preventiv și terapeutic al acestui supliment în bolile cronice. Toate categoriile de pacienți pot găsi un beneficiu în consumul său.

Are acțiune antiinflamatoare, antioxidantă și anticancerigenă. Conține cantități mari de calciu, îmbunătățește funcțiile cerebrale.

Previne tulburările de circulație a sângelui, reglează tensiunea arterială, scade colesterolul, stimulează imunitatea, reduce obezitatea, protejează ficatul, îmbunătățește funcția gastrointestinală, scade grăsimile din sânge, combate guta, bolile cardiovasculare, constipația și oboseala, reduce nivelul crescut de acid uric în sânge, ameliorează dermatita atopică.

Iarba de orz promovează somnul și are efecte antidepresive și anxiolitice, antidiabetice, anti-artritice.

GABA este un neurotransmițător cu efecte relaxante, care reduce anxietatea și convulsiile, ameliorează durerea și reglează somnul, mărește efectele cognitive și reproductive.

În iarba de orz se găsesc 300 de enzime și 20 de aminoacizi (din care 8 aminoacizi esențiali), care ajută la producția de energie, construirea și regenerarea celulară.

Acest supliment inhibă creșterea celulelor canceroase datorită conținutului de compuși antioxidanți (flavonoide) și clorofilă. Are efecte anti-proliferative și apoptotice (induce moartea programată a celulelor canceroase). A demonstrat efecte antitumorale în cancerul de sân. Poate fi util în leucemie și limfom.

Consumul alimentelor bogate în flavonoide este asociat cu un risc mai mic de cancer gastric și cu prevenirea creșterii în greutate.

Datorită efectelor antiinflamatoare și vindecătoare asupra mucoasei intestinale, poate fi folosit în pancreatită și colită ulcerativă. Totodată, ajută în artrita reumatoidă, tulburări urologice și ginecologice și infecții respiratorii.

Orzul verde modulează metabolismul lipidelor, îmbunătățește endoteliul vascular, previne peroxidarea lipidelor și previne ateroscleroza. Frunza de iarbă verde inhibă ateroscleroza hiperlipidemică în proporție de 30%.

Reduce acidul uric din sânge, îmbunătățind în consecință metabolismul lipdelor, funcția ficatul și sistemul antioxidant. Datorită antioxidanților, iarba de orz previne bolile cardiovasculare și tromboza prin îmbunătățirea circulație sangvine și vâscozitatea sângelui.

Flavonii (lutonarină și saponarină) din orzul verde au efecte anti-oboseală.

Poate fi folosit ca un supliment de calciu pentru prevenirea și tratarea osteoporozei.

Alte beneficii relevate de studii:

– ajută la recuperarea leziunilor osoase
– susține scăderea în greutate
– reduce grăsimea corporală
– protejează retina, plămânii, creierul, tractul gastrointestinal, sistemul imunitar și nervos

[products ids=”6924, 7290, 11416, 7470″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Sursă: Yawen Zeng, Xiaoying Pu, Jiazhen Yang, Juan Du, Xiaomeng Yang, Xia Li, Ling Li, Yan Zhou, and Tao Yang, „Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings”, articol publicat în jurnalul Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2018; 2018: 3232080, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *