PĂPĂDIA – purifică SÂNGELE, scade GLICEMIA, vindecă FICATUL și previne CANCERUL

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Păpădia (Taraxacum officinale) este una din cele mai apreciate și familiare plante în fitoterapia tradițională și modernă. În ciuda aspectului ei de buruiană care crește pe toate drumurile, păpădia are o valoare medicinală impresionantă.

Începând de la rădăcină și până la floare, toate părțile păpădiei sunt bogate în nutrienți și compuși bioactivi. Deși nu este folosită atât de des în scop alimentar, ea conține mai mult fier și calciu decât spanacul.

Rădăcina și frunzele sunt de asemenea surse bune de vitamine din complexul B, vitaminele E și K, minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier și zinc), micronutrienți, fibre, lecitină, acid folic și colină.

BENEFICIILE  CONSUMULUI  DE  PĂPĂDIE

Păpădia curăță sângele și corpul de toxine. Este folosită în tratamentul anemiei și a inflamațiilor, a icterului, a febrei, a problemelor gastrointestinale, a osteoartritei și a eczemelor. Un studiu pe șoareci, apărut în anul 2012 a arătat că păpădia crește hemoglobina (nivelul celulelor roșii din sânge).

Totodată, studiile pe șoareci au arătat că extractul de păpădie reduce nivelul colesterolului și a trigliceridelor. Rădăcina de păpădie este o sursă bună de inulină, o fibră solubilă care susține creșterea florei bacteriene sănătoase din tractul intestinal. A fost asociată cu îmbunătățirea digestiei.

Păpădia acționează ca un agent prebiotic și stimulent al insulinei. Acidul cicoric și acidul clorogenic sunt 2 compuși bioactivi din păpădie care în studiile pe animale s-au dovedit utili în scăderea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea secreției de insulină din pancreas și absorbției glucozei în țesutul muscular.

Datorită faptului că stimulează producția de bilă și eliminarea toxinelor, rădăcina de păpădie are efecte tonice la nivelul ficatului. Ajută la tratarea hepatitei B și a indigestiilor. Efectele sale benefice asupra ficatului au fost popularizate încă din anul 1938 (Madaus), fiind de asemenea recunoscute de practicanții medicinei tradiționale din Rusia, China și India.

Medicii chinezi o folosesc în combinație cu alte plante pentru tratarea hepatitei, stimularea imunității împotriva infecțiilor respiratorii superioare, tratarea bronșitei și pneumoniei și a mastitei (prin comprese locale).

Datorită efectelor antiangiogenice, antineoplazice, imunomodulatoare și antiinflamatoare, această plantă poate ajuta la combaterea cancerului, îndeosebi a cancerului de uter și de sân la femei.

Un studiu în eprubetă a arătat că extractul de frunze de păpădie a redus celulele canceroase. Extractul de rădăcină de păpădie poate încetini creșterea celulelor maligne în țesuturile ficatului, pancreasului și colonului.

Produsele pe bază de păpădie – ceaiul, capsulele și tinctura – au efecte diuretice, laxative și coleretice. Sunt indicate în numeroase afecțiuni:

– microlitiază renală
– insuficiență renală
– infecții urinare
– litiază renală
– oligurie
– insuficiență hepatică
– litiază biliară
– edeme
– exces de apă în țesuturi

Totodată, păpădia reduce riscul de infecții uro-genitale și ajută la refacerea aparatului uro-genital deja afectat în acest sens.

Părțile verzi (frunzele și tulpinile fragede) pot fi consumate crude, în salate, gătite sau adăugate în mâncăruri (ciorbe, tocănițe, orez etc). Cel mai des, rădăcina este uscată și mărunțită și consumată sub formă de ceai sau cafea. Restaurează echilibrul electroliților și susține buna hidratare a corpului.

[products ids=”11013, 3940, 3395″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

Surse bibliografice:

1. S. QURESHI, S. ADIL (a1), M.E. ABD EL-HAC, „Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition”, articol publicat în World’s Poultry Science Journal, Volume 73, Issue 3 September 2017, pp. 591-602, preluat de pe site-ul: https://www.cambridge.org/core/journals/world-s-poultry-science-journal/article/beneficial-uses-of-dandelion-herb-taraxacum-officinale-in-poultry-nutrition/F6A903E5A58872355196730444C7269D
2. Healthline, „13 Potential Health Benefits of Dandelion”: https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
3. Mehrdad Modaresi and Narges Resalatpour, „The Effect of Taraxacum officinale Hydroalcoholic Extract on Blood Cells in Mice”, articol publicat în jurnalul Advances in Hematology. 2012; 2012: 653412, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401523/

3 comments
 1. Foarte util articolul și din experiențele mele anterioare știu ca exact așa este. Mulțumesc pentru informațiile de care nu am știut. O zi frumoasă.

  1. Procedeul este anevoios. Mai ușor este să cumpărați ceai de rădăcină de păpădie sau pulbere de păpădie (din care se face ceai și cafea) de la magazinele naturiste.

   Rădăcinile de păpădie se recoltează de la plantele cu frunze mature. Săpați în jurul plantei cu un hârleț pentru a scoate mai ușor rădăcinile. Trageți de ele cu mâinile, fără să le rupeți. Puneți-le într-un bol cu apă și frecați-le cu mâinile pentru a îndepărta pământul gros. Spălați-le apoi sub un jet de apă călduță și clătiți-le bine. Tocați-le apoi mărunt și lăsați-le la uscat într-un loc răcoros și bine aerisit. Sau puteți folosi un deshidrator. După ce s-au uscat bine, rumeniți bucățile de rădăcină într-o tigaie, la foc mediu, amestecând constant. Sunt gata când devin maronii la culoare și devin aromate. Aveți grijă să nu le ardeți. Rădăcinile de păpădie astfel rumenite pot fi păstrate în borcane de sticlă cu capac, în locuri întunecoase. Rezistă un an de zile.

   Ingrediente
   • 1 lingură de pulbere de rădăcini de păpădie
   • 1 cană de apă

   Preparare

   Puneți apa și pulberea de păpădie într-un ibric. Când ajunge la punctul de fierbere, dați focul la mic și lăsați să fiarbă circa 5 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts